Uutinen 6.3.2018

Säämerkit uudistuvat Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla

Erilaisia säitä kuvaavien säämerkkien määrää sääennusteissamme on laajennettu. Muutoksen myötä säämerkit kuvaavat entistä tarkemmin sitä, mitä meteorologit ennustavat.

Esimerkiksi sadekuurot merkitään nyt sääennusteisiin erilaisella säämerkillä kuin jatkuva sade. Sääennusteiden pilvisyysluokitusta on muutenkin laajennettu. Käytössä on nyt viisi erilaista pilvisyyden astetta entisen kolmen sijaan.

Säämerkeissä huomioidaan nyt myös suhteellisen harvinaisia, mutta mahdollisesti vaarallisia säätilanteita. Merkkivalikoimassa on nimittäin uudet omat säämerkit jäätävälle tihkulle ja jäätävälle sateelle sekä sumulle.

– Tähän saakka käytössämme on ollut erilaisia sateita ennustettaessa säämerkki, jossa on tumma sadepilvi yhden sadepisaran kera. Uudessa säämerkistössä ennuste tarkentuu kun vanhan merkin tilalla voikin olla käytössä sadekuuron, tihkusateen tai jäätävä sateen tai jäätävän tihkun merkki. Vanha heikkojen sateiden säämerkki jakaantuu nyt jopa 8 eri sääilmiöön, havainnollistaa meteorologi Pauliina Kuokka säämerkkeihin tehtyä merkittävää muutosta.

Uudet säämerkit muuttavat verkkopalvelun tuotteiden ulkoasua

Säämerkkien uudistuksen myötä verkkosivujen sääennusteet saavat uuden ilmeen. Verkkosivuilla uudet säämerkit ovat käytössä sekä etusivun havainto- ja ennustekartoilla että Paikallissääsivun kaikilla ennustevälilehdillä. 

Paikallissää-sivulla säämerkkien selitykset saa pöytäkonekäytössä näkyville asettamalla hiiren osoittimen säämerkin päälle.

Uudistuneet säämerkit myös Sää-sovellukseen

Ilmatieteen laitoksen älypuhelimiin toteutetussa Sää-sovelluksesta on myös otettu käyttöön sama, laajennettu säämerkkien valikoima.

Sovelluksen käyttäjillä säämerkkien vaihtuminen vaatii sovelluksen päivittämisen uusimpaan versioon.

Päivitys 14.3: Uusien säämerkkien kokoa ja värejä on päivitetty saamamme palautteen pohjalta. Päivitetyt säämerkit ovat nyt käytössä verkkosivuilla. Seuraamme palautetta edelleen tiiviisti ja teemme tarvittaessa muutoksia merkkeihin. Tarkoitus on vielä parantaa muun muassa puolipilvisen ja enimmäkseen pilvisen säämerkin erottuvuutta toisistaan.

Tutustu säämerkkeihin tarkemmin:

Säämerkkien selitykset

Lataa Ilmatieteen laitoksen Sää-sovellus älypuhelimeesi:

Lisätietoa ja latauslinkit

Lisätiedot säämerkkien uudistuksesta: 

Meteorologi Pauliina Kuokka puh. 029 539 4516 pauliina.kuokka@fmi.fi