Uutinen 27.2.2018

Suomea ympäröivät merialueet ovat jäätyneet

Sodankylän Arktisessa avaruuskeskuksessa vastaanotetaan NASAn satelliitissa olevan MODIS-instrumentin kuvaa. Viime päivinä instrumentti on tuottanut hienoja kuvia talvisesta Suomesta.
Kuva: Ilmatieteen laitos

27. helmikuuta tuotetusta tuoreesta kuvasta voidaan nähdä, että koko Suomi on lumen peitossa ja Suomea ympäröivät merialueet Itämerellä ovat jäätyneet. "Jäätilanne on melko tyypillinen tilanne keskimääräiseksi muodostuvalle jäätalvelle. Kuvissa näkyy, kuinka Perämereltä "valuu" jäitä Merenkurkun läpi Selkämeren luoteisosaan ja samalla Perämeren pohjoisosaan aukeaa Puolikuuksi kutsuttu railo. Siellä näkyy selkeästi myös vilkkaimmat laivaväylät", selittää Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Ilmatieteen laitoksen Arktisen avaruuskeskuksen tehtävänä on tuottaa tärkeää tietoa pohjoiselta pallonpuoliskolta hyödyntäen uusinta satelliitti- ja avaruusteknologiaa. Keskuksessa tuotetaan myös arktisen alueen turvallisuuden kannalta tärkeitä operatiivisia palveluita. Satelliittien välittämää tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi meteorologisissa palveluissa, tulvaennustejärjestelmissä, jääpalveluissa sekä meriliikenteessä. Yksi keskeisimmistä sovellutuksista on Itämeren jäätilanteen seuranta talvimerenkulun tarpeisiin. "Reaaliaikaisessa seurannassa satelliittidata vastaanotetaan Sodankylän yli lentävältä satelliitilta, jonka jälkeen datasta jalostetaan lopputuote, joka siirretään välittömästi Itämerellä operoivan jäänmurtajan komentosillalle", kuvailee keskuksen johtaja Jouni Pulliainen.

Lisätietoja:

Kuvat löytyvät Ilmatieteen laitoksen Arktisen keskuksen omilta tutkimussivuilta: http://fmiarc.fmi.fi/latestSat.php