Uutinen 17.2.2012

Ilmastonmuutos esillä Heurekassa

Ilmatieteen laitos oli mukana suunnittelemassa tiedekeskus Heurekassa avautuneen Klima X -näyttelyn sisältöä.
Kuva: Heureka

Klima X on näyttely ilmastonmuutoksesta ja elämästä lämpenevässä maailmassa. Näyttelykokemus alkaa vaihtamalla Klima X -saappaat jalkaan ja kahlaamalla näyttelyyn, jonka ovat vallanneet sulava jää ja vesi. Klima X nostaa uudella, moniaistisella tavalla esiin ilmastonmuutoksen syyt ja seuraukset sekä sen, miten ilmastonmuutosta voidaan hillitä ja miten sen väistämättömiin vaikutuksiin voidaan sopeutua.

Näyttely on esillä Heurekassa 18.2.2012–27.1.2013 eli lähes vuoden. Heurekan Klima X perustuu Norjan tekniikan museossa (Norsk Teknisk Museum) joulukuusta 2007 joulukuuhun 2009 esillä olleeseen näyttelyyn, jonka konseptin on suunnitellut ruotsalainen arkkitehtitoimisto Codesign. Vuonna 2009 Klima X valittiin parhaaksi pohjoismaiseksi näyttelyksi ja sille myönnettiin kansainvälinen Roy L. Shafer Leading Edge Award -palkinto parhaasta kävijäkokemuksesta.

Heurekan asiantuntijat ovat suunnitelleet näyttelyn sisältöä yhdessä suomalaisten ilmastoasiantuntijoiden kanssa. Ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat antaneet taustatietoja ja -aineistoja näyttelyn suunnitteluvaiheessa ja olleet mukana kouluttamassa näyttelyoppaita luennoin ja käytännön esimerkein itse näyttelyalueella. Lisäksi Ilmatieteen laitos on lainannut näyttelyyn historiallista meteorologista esineistöä sekä sääsatelliitin pienoismallin.

Näyttely on rakennettu 400 m²:n laajuiseen vesialtaaseen, jossa lainehtii 40 000 litraa vettä. Kävijät kahlaavat n. 10 cm syvyisessä altaassa keltaisissa saappaissa, jotka puetaan jalkaan näyttelyn sisäänkäynnin luona. Näyttelyn keskellä on 8m³:n kokoinen sulava luonnonjääkuutio, joka on peräisin Puruvedestä. Altaan vesi kuvastaa ilmaston lämpenemisen myötä kohoavaa merenpintaa ja sulava jää jäätiköiden sulamista.

Lisätietoja Heurekan sivuilta