Uutinen 27.12.2011

Miten tulkita tuuliennusteita ja varoituksia?

Tutustu tuuliennusteista ja -varoituksista kertovaan tietopakettiin.
Kuva: Jukka Ylävuo

Sääennusteissa tuulen nopeudella tarkoitetaan kymmenen minuutin keskituulta. Mittausten mukaan puuskanopeudet merialueilla ovat noin 1,3-kertaisia ja maa-alueilla noin 1,7-kertaisia 10 minuutin keskituulen nopeuteen verrattuna. Tuulen suunnalla tarkoitetaan suuntaa, josta tuuli puhaltaa. Kun tuulen sanotaan kääntyvän puhaltamaan jostakin, se tarkoittaa, että tuuli kääntyy puhaltamaan kyseisestä suunnasta. Tulee muistaa, että tuuliolosuhteet vaihtelevat paikallisesti maastosuhteiden ja muiden esteiden myötä.

Varoituskartassa olevat merialueiden varoitukset koskevat merialueita. Paikallissääennuste ei ole tarkoitettu veneilijöille. Esimerkiksi Rauman ennuste on tehty koskemaan Rauman keskustaa. Kylmäpihlajan havaintoasema puolestaan on merellinen paikka, jolloin ennusteen ja havaintoaseman lukemat voivat poiketa huomattavasti toisistaan. Vesillä liikuttaessa tulee käyttää merisääennustetta ja tuuli- ja ilmanpaineanimaatiota, ei paikallissääennustetta.

Varoitukset tuulista

Merelle annetaan huomautuksia veneilijöille, kovan tuulen varoituksia, myrsky- ja hirmumyrskyvaroituksia. Maa-alueille annetaan vaarallisesta tuulesta varoituksia ja lisäksi sisävesillä liikkujia varoitetaan navakasta tuulesta. Merialueiden tuulivaroituksissa käytetään 10 minuutin keskituulta. Maa-alueilla varoitetaan puuskista.

Tuulivaroitus merialueille

• hirmumyrskyvaroitus: tuulennopeuden 10 minuutin keskiarvo yli 32 m/s• myrskyvaroitus: tuulennopeuden 10 minuutin keskiarvo 21–32 m/s• kovan tuulen varoitus: tuulennopeuden 10 minuutin keskiarvo 14–20 m/s• huomautus veneilijöille: tuulennopeuden 10 minuutin keskiarvo 11–13 m/s tai on voimakkaita puuskia (vain kesäaikana 1.5.–31.10.)

Tuulivaroitus maa-alueille

• tuulivaroitus sisävesille (1.5.–31.10.): tuulennopeuden 10 minuutin keskiarvo vähintään 10 m/s tai tuuli on puuskaista• tuulivaroitus maa-alueille: varoituksessa on kolme eri vaaratasoa. Varoitus annetaan, kun tuuli on puuskissa laaja-alaisesti yli 20, 25 tai 30 m/s.• raju ukonilma: varoituksessa on kolme eri vaaratasoa. Varoitus annetaan, kun tuuli on ukkospuuskissa yli 15, 25 tai 30 m/s.

Tuulista annetaan myös ennakkovaroituksia, jotka päivitetään tarvittaessa kello 4 ja 15 mennessä.

Toimintaohjeita:http://ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-myrskypuuskiin