Uutinen 26.10.2017

Kuuden viikon ennusteita testataan myös syyskaudella

CLIPS-hankkeessa kehitetään tulevien 1-6 viikon ajanjaksolle uudenlaisia, kokeellisia ennusteita tukemaan suunnittelua ja sääolosuhteisiin varautumista. Kansalaiset voivat ilmoittautua testaamaan hankkeessa kehitettäviä ennusteita.
Kuva: Pixabay

Kuuden viikon ennusteita on testattu kesäkuusta lähtien, ja kokeilu jatkuu vuoden ajan. Ennustetuotteet vaihtelevat vuodenajoittain. Nyt meneillään on syksyn pilottijakso, jota seuraa joulukuun alussa starttaava talven pilottijakso.

CLIPS-hankkeen ennusteet on räätälöity tukemaan jotain tiettyä toimintoa tai aktiviteettia. Syksyllä ennusteet arvioivat tulevien viikkojen pyöräilykeliä, mökkeily- ja purjehdusolosuhteita, talvirengaskeliä sekä myrskyriskiä.

"Esimerkiksi talvirengaskeli arvioi ajo-olosuhteita viikkotasolla, eli kuinka montaa liukasta päivää kullekin viikolle ennustetaan. Tavoitteena on helpottaa liukkaisiin olosuhteisiin varautumista", kuvailee tutkija Natalia Korhonen Ilmatieteen laitokselta.

Kansalaiset osallistuneet ahkerasti - vielä ehtii mukaan

Kaikki halukkaat voivat liittyä mukaan testaamaan ja kommentoimaan kuuden viikon ennusteita, mukana on jo yli 2000 suomalaista! Testikäyttäjäksi voi rekisteröityä hankkeen verkkosivuilla

"CLIPS-hankkeessa ennusteita kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa. Testikäyttäjien palautetta ja näkemyksiä hyödynnettiin paljon syksyn ennustetuotteiden suunnittelussa", kertoo hankkeen vetäjä,  Ilmatieteen laitoksen yksikönpäällikkö Hilppa Gregow. Käyttäjät auttoivat muun muassa määrittämään, mitkä sääsuureet ovat tärkeimmässä roolissa, kun arvioidaan purjehdukselle tai mökkeilyyn ihanteellisia sääoloja.

CLIPS (CLimate services supporting Public activities and Safety, 2016–2018) on Suomen Akatemian rahoittama kärkihanke, jossa tehdään yhteistyötä erityisesti Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) kanssa. Kansalaiset pääsevät testaamaan kuuden viikon ennusteita 1.6.2017–31.5.2018 kestävän pilottijakson aikana. Voit ilmoittautua testikäyttäjäksi tai seurata hankkeen kuulumisia osoitteessa http://clips.fmi.fi

Lisätietoja:

Yksikönpäällikkö Hilppa Gregow, puh. 050 598 6881, hilppa.gregow@fmi.fi

Tutkija Natalia Korhonen, puh. 050 919 5454, natalia.korhonen@fmi.fi

Verkkosivut: http://clips.fmi.fi