Uutinen 23.5.2017

CLIPS-hanke kutsuu kansalaiset mukaan kehittämään uusia palveluita

CLIPS-hankkeessa kehitetään uudenlaisia kuuden viikon mittaisia ennusteita. Ennusteisiin liittyviä toiveita ja tarpeita kartoitetaan kyselyllä. Kansalaiset voivat myös ilmoittautua testaamaan hankkeessa kehitettäviä ennusteita.

CLIPS-hankkeessa kehitetään tulevien 3-6 viikon ajanjaksolle uudenlaisia, tutkimuksellisia ennusteita tukemaan suunnittelua ja sääolosuhteisiin varautumista. Ennusteet on räätälöity tukemaan jotain tiettyä toimintoa tai aktiviteettia, kuten ulkoilua tai viljelyn ja sadonkorjuun suunnittelua. Hankkeessa kehitetään myös erilaisia visuaalisia tapoja esittää kuuden viikon ennusteita ja viestiä niiden sisältämästä tiedosta ja epävarmuustekijöistä.

"Uskomme, että kuuden viikon ennusteiden käyttö lisääntyy, kun visualisointia ja viestintää parannetaan hyödyntäen sekä käyttäjien toiveita että parhaimpia tieteellisiä keinoja", toteaa hankkeen vetäjä, yksikönpäällikkö Hilppa Gregow Ilmatieteen laitokselta.

Vastaa kyselyyn ja tule mukaan pilotoimaan palveluita

CLIPS-hankkeessa ennusteita kehitetään yhdessä niiden käyttäjien kanssa. Kaikki halukkaat voivat liittyä mukaan testaamaan uusia palveluita. "Tavoitteena on vuorovaikutteinen oppimisprosessi molemmin puolin", Gregow tiivistää.

Kuuden viikon ennusteita testataan 1.6.2017-31.5.2018 kestävän pilottijakson aikana. Jokaiselle vuodenajalle mietitään ajankohtaisia ennusteita, kuten rantakelit kesällä ja hiihtokelit syksyllä ja talvella. Mukaan voi ilmoittautua hankkeen verkkosivuilla tai kyselyyn vastatessa: https://www.webropolsurveys.com/S/C451AC95734F76EC.par

CLIPS (CLimate services supporting Public activities and Safety, 2016-2018) on Suomen Akatemian rahoittama kärkihanke, jossa tehdään yhteistyötä erityisesti Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) kanssa. Hankkeen juuri avautuneet verkkosivut löytyvät osoitteesta http://clips.fmi.fi

Lisätietoja:

Yksikönpäällikkö Hilppa Gregow, puh. 050 598 6881, hilppa.gregow@fmi.fi

CLIPS-verkkosivut: http://clips.fmi.fi/

Vastaa kyselyyn: https://www.webropolsurveys.com/S/C451AC95734F76EC.par