Uutinen 8.6.2016

Avaruus ja ilmasto elokuvissa

Sodankylän elokuvajuhlat yhdessä Ilmatieteen laitoksen ja Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion kanssa järjestää Avaruus ja ilmasto elokuvissa -matinean.
Kuva: NASA

Ilmatieteen laitoksen tutkija Sini Merikallio, Sodankylän Geofysiikan Observatorion johtaja, professori Esa Turunen ja Helsingin yliopiston meteorologian professori, akatemiaprofessori Timo Vesala luennoivat tilaisuudessa mm. ilmastonmuutoksesta, revontulista, avaruusfysiikasta ja tähtitieteestä tunnettuja elokuvia apunaan hyödyntäen. Matineaa tukevat Tieteen Tiedotus Ry ja Lapin rahasto.

Seminaari liittyy Sodankylän elokuvajuhlien _Tähtiä, elokuvia ja elokuvatähtiä -_ohjelmistoon. Sodankylän elokuvajuhlilla 15. - 19. kesäkuuta tullaan esittämään erikseen aiheeseen liittyvien elokuvien sarjan. Avaruus ja ilmasto elokuvissa -matinea järjestetään Sodankylän kunnan valtuustosalissa (Jäämerenkatu 1) lauantaina 18.6. klo 12.30 - 16.30.

Sini Merikallio: "Totuus on tarua ihmeellisempää: Mars ja miten sinne mennään"

Ilmatieteen laitoksen tutkija Sini Merikallio kertoo esityksessään, miten rakettipolttoaine voidaan mahdollisesti korvata käyttämällä 2000 kilometriä metallilankaa. "Vaikka asia kuulostaa sci-fi:ltä, tämä kuitenkin on idea Suomen ensimmäisen satelliitin testaamassa sähköisessä aurinkotuulipurjeessa. Toimiessaan tämä suomalaiskeksintö avaa ennennäkemättömät mahdollisuudet aurinkokuntamme tutkimiseen ja mm. mahdollistaa järkihintaisen ja jatkuvan ihmisliikennöinnin Maan ja Marsin välillä. Aurinkopurjeen avulla Marsissa ei tarvitse olla yksin ja paluukyytikin on aina valmiina," Sini Merikallio kertoo. Esitelmässä tarkastellaan myös Yksin Marsissa -elokuvan Mars-matkailun teknisiä aspekteja.

Tilaisuuden tarkka ohjelma:

  • Klo 12.30-12.40 Kaisa Kortekallio: Avaussanat

  • Klo 12.40-13.20 Esa Turunen: "Yhteinen avaruusmatkamme aluksella nimeltä planeetta Maa"

  • Klo 13.20-14.00 Sini Merikallio: "Totuus on tarua ihmeellisempää: Mars ja miten sinne mennään"

  • Klo 14.00-14.20 Tauko

  • Klo 14.20-15.20 Timo Vesala: "Punaisesta kyyneleestä Sinisempään yöhön: Mielleyhtymiä elokuvista ja ilmastonmuutoksesta"

  • Klo 15.20-16.30 Paneeli. Mukana kulttuurintutkija Aino-Kaisa Koistinen.

Lisätietoa muista matinean esityksistä ja aiheeseen liittyvistä elokuvista elokuvajuhlien sivulta:

http://www.msfilmfestival.fi/index.php/fi-FI/vieraat-ja-ohjelmisto/erikoisnaytokset/avaruus-ja-ilmasto-elokuvissa-matinea

Lisätietoja:

Timo Ryyppö, timo.ryyppo@fmi.fiSini Merikallio, sini.merikallio@fmi.fi

Sodankylän elokuvajuhlat: tiedottaja Hippo Taatila, puh. 040 189 26 85

www.msff.fi