Uutinen 19.2.2016

Jäiden petollisuus hyvä muistaa

Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein.
Kuva: Jouni Vainio

Suomen vesistöjen jäätyminen kasvattaa hyvinä pakkastalvina talviliikunta-aluetta kymmenillä tuhansilla neliökilometreillä. Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein.

Ilmatieteen laitos muistuttaa, että vaikka tammikuu oli paikoin harvinaisen kylmä, niin jäät eivät pakkasista huolimatta kaikkialla muodostuneet kovinkaan paksuiksi. Viime päivien leuto sää yhdessä sateiden ja tuulien kanssa on saanut monin paikoin rannikon jäät muuttumaan petollisiksi.  Jäälle satanut lumi on painanut jäätä ja saanut veden nousemaan jään päälle. Se yhdessä lumen kanssa muodostaa sohjoa, joka jäätyy heikommaksi kohvajääksi. Mikäli jäälle menee, on syytä varustautua vähintään naskaleilla, jotta jään mahdollisesti pettäessä pääsee ylös avannosta.

Merijään kantavuus vaihtelee paikallisesti

Merijään tekee petolliseksi se, että jää lämpiää myös altapäin. Virtaukset tuovat avoimelta mereltä lämpimämpää vettä, joka sulattaa jäätä altapäin. Virtaukset kuluttavat jäätä erityisesti salmissa ja muissa kapeikoissa. Kapeiden kohtien lisäksi myös matalikoilla virtaukset ahtautuvat kapeaan pohjan ja jääkannen väliin ja voimistuvat, joten vaikutukset voivat olla hyvin paikallisia. Kymmenen metrin päässä turvalliselta jäältä jää voikin olla pettävän heikkoa.