Uutinen 15.8.2014

Säähavaintoja vuodesta 1844

Ilmatieteen laitos tuottaa Suomen säähavainnot. Havainnoista lasketaan ilmastotilastoja.
Kuva: Antonin Halas

Ilmatieteen laitoksen ensimmäinen sääasema perustettiin Helsingin Kaisaniemeen vuonna 1844. Vuonna 1881 asemaverkko laajeni kuudella asemalla ja 1960-luvulla säähavaintoja tehtiin jo yli 100 asemalla. 1980-luvulla säähavainnontekoa alettiin automatisoida. Tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksella on noin 200 automaattista sääasemaa, joilta saadaan säätietoja 10 minuutin välein ja noin 100 sadeasemaa, joilta saadaan sadetietoa kerran vuorokaudessa. Tämä tarkoittaa päivittäin noin 30 000 havaintoa Suomesta., Havainnoista lasketaan ilmastotilastoja, jotka kertovat esimerkiksi sääilmiöiden, kuten helteiden tai myrskyjen, toistumisajoista.

Ennen automaatioaikaa säähavaintoja tekivät sääasemien havainnontekijät, jotka merkitsivät vallitsevan säätilan tiettyinä kellonaikoina havaintolomakkeisiin ja -vihkoihin. Tätä havaintomateriaalia on digitoitu jo useamman vuosikymmenen ajan.  Työ on hidasta, koska materiaalia on paljon. Havaintoarvojen lisäksi digitoidaan taustatiedoksi, metadataksi, tietoa asemasta, sen sijainnista ja ympäristöstä sekä käytetyistä mittalaitteista. Digitoinnin jälkeen havaintoarvot vielä tarkastetaan nykyisillä laadunvalvontamenetelmillä, mikä takaa havaintojen luotettavuuden ja vertailukelpoisuuden. Sähköisessä muodossa säähavaintoja on kattavasti vuodesta 1959. Sitä vanhemmat säähavainnot ovat osaksi sähköisessä ja osaksi paperimuodossa.

Ilmatieteen laitoksen avoimen datan verkkopalvelusta on saatavilla hetkellisiä, 10 minuutin välein olevia, säähavaintoja vuodesta 2010 ja säähavaintojen vuorokausi- ja kuukausiarvoja vuodesta 1959. Sitä vanhemmista säähavainnoista on palvelusta saatavilla kahden aseman vuorokausi- ja kuukausiarvot, Helsinki Kaisaniemen vuodesta 1844 ja Sodankylän ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen vuodesta 1891. Vanhoja säähavaintoja lisätään verkkopalveluun sitä mukaan kun niiden digitointi- ja laaduntarkastustyö etenee.

Lisätietoa:

Säähavainnoista: http://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data-saahavainnotSäähavaintojen kuukausi- ja vuorokausiarvoista: http://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data-saahavaintojen-vrk-ja-kk-arvotIlmatieteen laitoksen havaintoasemat: http://ilmatieteenlaitos.fi/havaintoasematAvoimen datan verkkopalvelu https://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data