Revontulet ja avaruussää 10.5. klo 10:55

Revontulet todennäköisiä viikonloppuna

Viime päivinä auringossa on tapahtunut useita voimakkaita roihupurkauksia ja näihin liittyen viikonloppuna näyttää Maahan olevan osumassa vähintään 4 koronan massapurkausta. Ensimmäinen massapurkaus osunee jo ensi yönä ja saattaa aiheuttaa voimakkaan geomagneettisen myrskyn. Osa myöhemmin lähteneistä massapurkauksista näytää olleen edeltäjiään nopeampia joten massapurkaukset saattavan pakkautua yhteen ja osua Maahan yhtenä tai useampana ryhmänä, mikä saattaa voimistaa niiden geomagneettista vaikutusta entisestään. Viikonloppuna revontulia näkyy todennäköisesti koko Suomessa. Viimeisin voimakas roihupurkaus tapahtui tunti sitten mutta näitä synnyttävä auringonpilkkualue on jo kiertynyt pois auringon keskilinjalta joten mahdollinen massapurkaus vain hipaissee Maata sunnuntaina tai maanantaina.

Päivitys 12.5. klo 10:55: Perjantaina ja lauantaina koettiin yksi vuosituhannen voimakkaimmista geomagneettisista myrskyistä joka jatkunee ainakin huomiseen asti. Lisäksi Maata hipaissee maanantaihin mennessä vielä yksi tai useampi koronan massapurkaus jotka saattavat pitää geomagneetisen aktiivisuuden korkeana.

Revontulten todennäköisyys tulevina öinä:

  • pe-la: suuri

  • la-su: suuri

  • su-ma: suuri

Todennäköisyydet koskevat Suomen etelä- ja keskiosia, sillä Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana. Katso myös pilvisyystilanne ja tiedote revontulipalvelun uudistuksesta.

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Revontulten todennäköisyys on kohtalainen, kun R-luvun viimeisin arvo ylittää keltaisen katkoviivan osoittaman alemman kynnysarvon. Todennäköisyys on suuri, kun R-luku ylittää punaisen katkoviivan osoittaman ylemmän kynnysarvon. Kynnysarvot ovat asemakohtaisia. Tässä pylväskaaviossa esitetään vuorokauden historia ja kartalla viimeisin arvo.

Sodankylän havainnot tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio.