Tiedote 2.5.2001

Tiedote - Huhtikuussa satoi runsaasti maan länsi- ja pohjoisosassa

Ilmatieteen laitoksen mukaan huhtikuussa satoi runsaasti lähes koko maassa. Kuukauden sademäärä vaihteli yleisesti 35 – 75 millimetrin välillä. Eniten, noin 85 millimetriä, satoi Etelä-Pohjanmaalla sekä Kemin ja Rovaniemen suunnalla. Vähiten satoi Lahdessa, jossa sademääräksi mitattiin vain 22 millimetriä. Suuret sademäärät olivat 1,5 – 3,5 -kertaiset pitkän ajan keskiarvoon verrattuna. Vieläkin sateisempia huhtikuita oli muun muassa vuonna 1977 maan eteläosassa ja viime vuonna maan pohjoisosassa.

Huhtikuu oli maan etelä- ja keskiosassa 2 – 4 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Varsinkin maan itäosissa huhtikuun keskilämpötila on sadan vuoden tilastossa viiden lämpimimmän joukossa. Lapissa oli alkukuussa pitkään keskimääräistä kylmempää, mutta loppukuussa sään lämpeni. Maan itäosassa oli yli 20 asteen lämpötiloja 24. ja 25. päivinä. Kaikkein lämpimintä oli Tohmajärvellä 25. huhtikuuta, jossa 24,7 asteen lämpötilalla hätyyteltiin jo hellerajaa eli 25 astetta.

Huhtikuun alussa lunta oli lähes koko maassa. Huhtikuun päättyessä lunta oli lähinnä enää Kuusamossa ja Lapissa. Terminen kasvukausi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi +5 asteen yläpuolelle. Tänä vuonna kasvukausi alkoi maan etelä- ja keskiosissa huhtikuun 22. - 24. päivinä. Kuukauden lopun lämpimät säät saivat ukkoset liikkeelle. Muutamia salamaniskuja havaittiin maan eri puolilla päivittäin 26. huhtikuuta lähtien aina vappuun asti. Helsinkiä koetteli 36 millimetrin rankkasade ja ukkonen perjantain ja lauantain välisenä yönä 27. – 28.4.

huhtikuun ilmastotilastoja

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (14,90 mk/min+pvm)