Tiedote 11.4.2001

Tiedote - Pääsiäisenä sää on kylmä ja epävakainen

Ilmatieteen laitoksen mukaan pääsiäisestä tulee tänä vuonna tavanomaista kylmempi. Lapissa sää on tyypillisen kevättalvinen. Pääsiäisen pyhinä pilvisyys vaihtelee ja lumikuuroja tai ajoittaista lumisadetta esiintyy suuressa osassa maata. Öisin on pakkasta maan etelä- ja keskiosassa 2…8 astetta. Maan pohjoisosissa lämpötila laskee selkeinä öinä jopa alle -10 asteen. Päivälämpötilat ovat yleisesti vain +2…+5 astetta. Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja maan pohjoisosissa Oulun tienoota lukuun ottamatta lunta on vielä maassa 50 – 70 senttiä.

Viime vuonna pääsiäinen oli vain viikon tämänvuotista myöhemmin. Sää oli silloin pyhinä kesäinen maan eteläosassa. Pääsiäismaanantaina 24. huhtikuuta mitattiin yleisesti maan eteläosissa jopa yli 20 asteen lämpötiloja. Lämpimintä oli Utissa, jossa päivän ylin lämpötila oli 24,9 astetta.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kylmimmät huhtikuun lopun yöt ovat olleet maan etelä- ja keskiosassa -10…-15 ja maan pohjoisosissa -20 asteen alapuolella. Edellisen kerran kylmiä pääsiäisöitä oli vuosina 1977, 1993 ja 1996.

Ilmastotilastojen mukaan huhtikuiset sademäärät ovat useimmiten alle yhden millimetrin, mutta esimerkiksi viime pääsiäisenä maan pohjoisosissa satoi sunnuntaina monin paikoin jopa noin 20 millimetriä. Keväällä sademäärät ovat yleensä huomattavasti pienempiä kuin keski- ja loppukesällä.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, Ilmastopalvelu, puhelin virka-aikana 0600 1 0601 (14,90 mk/min+pvm)

Pääsiäisen säätilastoja