Tiedote 2.4.2001

Tiedote - Länsi-Euroopan maiden ilmatieteellisten laitosten pääjohtajat kokoontuvat Saariselä...

Ilmatieteellisten laitosten pääjohtajat 18:sta Länsi-Euroopan maasta kokoontuvat Saariselällä 4. - 6. huhtikuuta pohtimaan kansallisten ilmatieteellisten laitosten yhteistyön kehittämistä tulevina vuosina. Kokouksen järjestäjänä toimii Suomen Ilmatieteen laitos.

Esimerkki käynnissä olevasta yhteistyöstä on vuonna 1995 perustettu 18 Länsi-Euroopan maan ilmatieteellisten laitosten muodostama verkosto EUMETNET. Sen päämääränä on yhteistyön avulla vähentää laitosten toimintakustannuksia ja parantaa niiden toimintakykyä. EUMETNET-jäsenmaat ovat määritelleet alueet, joilla päästään yhteistyöllä parempiin tuloksiin kuin yksittäisten laitosten omin ponnistuksin.

Ilmatieteellisten laitosten suurimmat kustannukset tulevat säähavaintoverkoston ylläpidosta. Maailmanlaajuinen säähavaintoverkosto tuottaa useita kertoja vuorokaudessa säähavaintoja 10 000 eri maa-asemalta ja 1000 luotausasemalta, 7300 laivalta, 900 poijusta ja 3000 lentokoneesta, antaen yli 15 miljoonaa sääsanomaa ja 2000 sääkarttaa koottuina, käsiteltyinä ja lähetettyinä eteenpäin maailmanlaajuiseen viestiverkkoon lähes reaaliaikaisesti. Yhdistämällä voimavaroja suunnittelussa ja hankinnassa yksittäiset valtiot voivat alentaa merkittävästi oman maansa säähavaintoverkoston kustannuksia. Sen takia EUMETNET:in tärkeimmät yhteistyöohjelmat koskevat juuri säähavaintoverkkojen suunnittelua ja hankintaa.

Muut tärkeät yhteistyöohjelmat liittyvät koulutukseen, sääennustustoimintaan, ilmasto- ja ympäristökysymyksiin sekä tutkimukseen.

Nyt järjestettävän kokouksen yhteydessä päätetään muun muassa Euroopan maiden meteorologisen koulutusyhteistyön aloittamisesta tietokonepohjaisesti ja keskustellaan laajan säähavaintoverkoston operatiivisen toiminnan suunnittelun aloittamisesta.

Torstaina 5. huhtikuuta 2001 Länsi-Euroopan ilmatieteen laitosten pääjohtajat vierailevat Sodankylässä ja tutustuvat Suomen Ilmatieteen laitoksen Lapin ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen toimintaan. Toimittajilla on mahdollisuus haastatella pääjohtajia vierailun yhteydessä Lapin ilmatieteellisessä tutkimuskeskuksessa Sodankylässä.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, pääjohtajan sihteeri Joanna Saarinen puhelin 050 5510201