Tiedote 3.7.2015

Tieteestä syntyy myös taidetta!

Ilmatieteen laitoksella avautuu 6. heinäkuuta Tieteestä taidetta -minitaidenäyttely, jossa muutaman esimerkin avulla kerrotaan, miten avaruustiede voi muuttua myös taiteeksi.

Avaruus on kiehtonut taiteilijoita vuosisatoja. Suomessa erityisesti revontulet ovat olleet monen taiteilijan inspiraation lähde. Ilmatieteen laitoksen taidenäyttelyssä avaruustiede on tällä kertaa muuttunut taiteeksi. Kuvissa on ensimmäisiä globaaleja plasmasimulaatioita, jotka on tehty käyttäen uutta hybridi-Vlasov -simulaatiomallia. Vlasiator on uusi kineettinen malli, joka on suunniteltu simuloimaan maan magnettikehää. Malli on laskennallisesti erittäin raskas ja sitä ajetaan Hornet-supertietokoneella, joka on yksi Euroopan tehokkaimmista. Vlasiator avaa mielenkiintoisia uusia mahdollisuuksia maan plasmaympäristön tutkimuksessa.

Ilmatieteen laitoksessa heinäkuun 6. päivä avautuva minitaidenäyttelyssä esillä on myös mm. 2407 nailonlangasta koottu avaruusryijy, johon teollinen muotoilija Timo Rytkönen on saanut inspiraation maan magneettikentästä. Lisäksi mukana on taiteilija Eija Hakkolan "Taivaanpyörä" teos, jonka teknisestä toteutuksesta on vastannut Antti Sinkkonen Aalto-yliopistosta. Työ koostuu neljästä rasteripintaisesta lasilevystä, joita pyörittävät moottorit. Lasien rasteripintojen osuessa kohdalleen muodostuu näkyviin nelivärinen pilvikuva.

Näyttely on avoinna 6.7. – 31.7. arkipäivisin klo 10 - 14 Ilmatieteen laitoksen aulatiloissa, osoitteessa Erik Palménin aukio 1, Helsinki.

Lisätietoja:

Näyttely: viestintä, puh. 029 539 2231Vlasiator: Minna Palmroth, puh. 040 531 1745