Tiedote 14.6.2015

Philaen ensimmäisen havainnon tekee Ilmatieteen laitoksen mittalaite

Euroopan avaruusjärjestö ESA on saanut yhteyden komeetan pinnalla olevaan Philae-laskeutujaan. Ilmatieteen laitoksen laitteet ovat valmiina toimintaan ja odotukset korkealla.
Kuva: ESA

67P/Churyumov-Gerasimenko -komeetan sivuseinämällä seisovaan Philae-laskeutujaan on saatu yhteys nyt ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun Philaen akku tyhjeni laskeutumisen jälkeen 15. marraskuuta. Aurinkopaneelit eivät saaneet tuolloin tarpeeksi valoa, koska Philae laskeutui jonkinlaiseen koloon. Philae vaipui horrostilaan, mutta ehti tehdä lähes kaikki suunnitellut mittaukset. Tällä hetkellä auringosta on saatu riittävästi energiaa, jotta radiolähettimen toiminta on jälleen käynnistynyt. "Tämä on erittäin hieno uutinen", Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Minna Palmroth toteaa.

Ensimmäisen havainnon tekee Ilmatieteen laitoksen PP-instrumentti

"Heräämisen jälkeen ensimmäinen suunniteltu havainto on Ilmatieteen laitoksen PP-instrumentin mittaussarja. Tämän jälkeen tehdään vähemmän energiaa vaativia mittauksia, kuten magnetometrimittaukset. Kun Philae joutuu taas radiokatveeseen, tehdään muita mittauksia, jolloin säästetään enemmän energiaa instrumenteille. Tämän jälkeen ladataan taas akkuja", Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Minna Palmroth selvittää. Onni koloon joutumisessa on, että havaintojen tekoa voidaan jatkaa syksyyn saakka, koska laskeutumispaikka suojaa Philaelta ylikuumenemiselta Auringon lähestymisestä huolimatta.

Ilmatieteen laitoksen Philae-laskeutujaan toimittamat PP-mittalaite ja massamuisti toimivat hyvin laskeutumisvaiheessa ja myös rankan laskeutumisen jälkeen. "Toiveet ovat korkealla, että laitteistot ovat valmiina jatkamaan mittauksia, nyt kun Philaeen on saatu yhteys. Massamuisti lähetti aiemmin mitattuja datapaketteja heti heräämissignaalin jälkeen", Palmroth toteaa.

Philae on komeetan sivuseinämässä olevassa kolossa

Kuvien ja muiden analyysien perusteella tiedetään, että Philae on tipahtanut komeetan reunan yli ja alas jonkinlaiselle "parvekkeelle", joka sijaitsee komeetan sivuseinässä. Sen tarkkaa sijaintia ei vielä tiedetä, mutta uudet CONSERT-tutkan data-analyysien mukaan sen sijainti tiedetään noin 10 metrin tarkkuudella. Uusia kuvia pyritään ottamaan herätyksen jälkeen, jotta sijaintipaikasta saadaan tarkempaa tietoa.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Walter Schmidt, puh. 050 324 3107, walter.schmidt@fmi.fi (Tavoittaa tänään myöhään illalla)

Tutkimusprofessori Minna Palmroth, puh 040 5311 745, minna.palmroth@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/rosetta

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologitIlmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede