Tiedote 16.9.2020

Aila-myrsky aiheuttaa tuulivahinkoja etenkin maan länsiosassa

Suomeen lännestä saapuva syvenevä matalapaine tuo mukanaan rankkasateita sekä vahinkoja aiheuttavia myrskypuuskia.
Kuva: Pauli Jokinen

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 16.9. tekemän ennusteen mukaan pohjoisenpuoleinen tuuli aiheuttaa vahinkoja erityisesti Ahvenanmaan, Pohjanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakunnissa myöhäisestä keskiviikkoillasta torstai-iltapäivään saakka. Rannikon läheisyydessä vahingot voivat olla alueellisesti melko vakavia. Rajujen tuulenpuuskien jakso kestää paikoin lähes vuorokauden, mikä hidastaa ja vaikeuttaa vahinkojen korjaamista.

Myöhemmin torstain aikana voimakkaita puuskia esiintyy laajalla alueella myös muualla maan etelä- ja keskiosassa. Idässä tuulivahingot ovat luonteeltaan yksittäisiä, joskin vahinkopaikkoja voi olla lukumäärältään runsaasti.

"Myrsky on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas ja pitkäkestoinen. Vaikka tuuliennätyksiä ei tulla lyömään, tilanteessa on läsnä monia vahingoille altistavia tekijöitä, kuten maaperän roudattomuus, myrskypuuskien pitkä kesto sekä puissa olevat lehdet”, sanoo päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta.

Merialueista Aila-myrsky koettelee etenkin Pohjanlahtea, missä myrskyisää tuulta esiintyy jo keskiviikkoiltana. Torstain vastaisesta yöstä alkaen pohjoismyrskyä esiintyy myös etelämpänä olevilla merialueilla, ja lisäksi useilla merialueilla aallokko on kovaa.

Myrskyyn liittyy myös runsaita sateita, jotka painottuvat maan keskiosaan sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläosiin. Sadetta voi paikoin kertyä yli 50 millimetriä keskiviikon ja torstain aikana. Alueella on kuluvan syyskuun aikana satanut jo selvästi tavanomaista enemmän.

Voimassa olevat varoitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm) Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset

Toimintaohjeita myrskypuuskiin

Säästä twiittaavat @meteorologit

SääMyrskyVaroitukset