Tiedote 8.5.2012

Siitepölyä kulkeutuu Suomeen myös kauempaa

Ilmatieteen laitoksen kaukokulkeutumismallin avulla voidaan ennustaa myös ulkomailta Suomeen kulkeutuvien siitepölyjen pitoisuuksia.
Kuva: Eija Vallinheimo

Koivun siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat maan eteläosissa runsaista erittäin runsaisiin ja maan keskiosissa kohtalaisista runsaisiin. Siitepölyä kulkeutuu vähäisiä määriä myös maan pohjoisosiin Etelä-Lappiin asti. Ilmatieteen laitoksen kaukokulkeutumismallin avulla voidaan ennustaa myös ulkomailta Suomeen kulkeutuvien siitepölyjen pitoisuuksia.

Turun yliopiston Aerobiologian yksikkö laatii siitepölytiedotteita siitepölykautena. Siitepölykaudeksi kutsutaan aikaa, jolloin allergeenisen siitepölyn esiintyminen ilmassa on mahdollista. Suomessa ensimmäiset siitepölyhiukkaset havaitaan usein jo varhain kevättalvella, kun siitepölyä tulee maahamme kaukokulkeumana Etelä-Skandinaviasta, Keski-Euroopasta tai Baltian maista.

Täksi kevääksi odotetaan erittäin voimakasta paikallista koivun kukintaa. Arvio perustuu Metsäntutkimuslaitoksen norkkolaskelmiin, joiden mukaan koivuissa on norkkoja maan etelä- ja keskiosissa huomattavasti tavallista enemmän, ja maan pohjoisosissakin runsaasti. Koko laskennan aikana ainoastaan vuoden 1993 norkkolaskennat ovat antaneet suuremman arvion.

Tällä hetkellä koivun siitepölykausi on alkanut jo Suomessa. Suomen omien koivujen lisäksi erityisesti Suomen lounaisosissa voidaan havaita mm. Etelä-Ruotsista kulkeutunutta koivun siitepölyä.

Siitepölytiedotteessa ilman siitepöly- ja homeitiöpitoisuutta kuvataan asteikolla: vähän, kohtalaisesti tai runsaasti. Useimmat siitepölylle allergiset saavat oireita kun siitepölyä on runsaasti, mutta vähäisistä pitoisuuksista vain herkimmät oireilevat.

Siitepölytiedotetta laadittaessa käytetään hyväksi mm. säätiedotteita sekä kaukokulkeumamalleja.Erilaisten hiukkasten leviämistä ilmakehässä ennustetaan Ilmatieteen laitoksessa kehitetyn kaukokulkeutumis- ja annoslaskentamallin (SILAM) avulla. Tämän leviämismallin avulla voidaan ennustaa myös mm. siitepölyjen pitoisuuksia, kun tiedetään ilmakehään päässeiden hiukkasten määrä ja koostumus. Ilmatieteen laitos ja Turun yliopiston Aerobiologian yksikkö kehittävät siitepölyjä koskevia ennustemalleja yhteistyössä. Mallilla nähtiin myös Venäjällä huhtikuun lopussa havaitut korkeat koivun siitepölypitoisuudet.

Lisätietoja:

Turun yliopisto, Aerobiologian yksikkö, puh. (02) 333 6065, aerobiologit@utu.fi

Ilmatieteen laitosRyhmäpäällikkö Ari Karppinen, puh. 040 534 6809, ari.karppinen@fmi.fiTutkija Virpi Tarvainen, puh. (09) 1929 5514, virpi.tarvainen@fmi.fi

Turun Aerobiologian yksikkö: aerobiologia.utu.fiMetlan ennuste: metla.fi/tiedotteet/2012/2012-04-11-siemensatoennuste.htm