Tiedote 16.2.2012

Lumisateet hankaloittavat ajoittain alkavien hiihtolomien menoliikennettä

(Päivitys 17.2.) Maamme yli liikkuu viikonlopun aikana kaksi lumisadealuetta. Lumisateet ja puuskainen tuuli hankaloittavat liikennettä.
Kuva: Antonin Halas

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 17. helmikuuta tekemän ennusteen mukaan ensimmäinen sadealue saapuu maahamme perjantain vastaisen yönä lännestä ja liikkuu hitaasti itään. Uutta lunta kertyy perjantain kuluessa maan länsi- ja pohjoisosaan yleisesti noin viisi senttimetriä, itäisimpään Suomeen vähemmän.

Lauantai on koko maassa poutainen pakkaspäivä, mutta sunnuntain vastaisena yönä saapuu maahamme lännestä uusi matalapaine edellistä runsaampine lumisateineen. Samalla etelänpuoleinen tuuli voimistuu maa-alueilla navakaksi ja erityisesti Etelä-Pohjanmaalta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella puuskaiseksi. Läntisillä merialueilla tuuli yltää jopa myrskylukemiin. Lumipyryalue kulkee sunnuntaipäivän kuluessa maamme yli itään. Uutta lunta sataa tämän hetkisten ennusteiden mukaan eniten maan lounaisosaan sekä Länsi-Lappiin, jonne sitä kertyy sunnuntain aikana noin 12 - 20 senttimetriä. Muualla maassa lunta saadaan lisää viidestä kymmeneen senttimetriä. Lounaissaaristoa lukuunottamatta sunnuntain sateet tulevat lumena. Ajokeli muuttuu koko maassa sunnuntaina huonoksi ja maan etelä- ja lounaisosissa todennäköisesti erittäin huonoksi.

Lämpötila on hiihtolomien aluksi koko maassa pakkasen puolella. Ensi viikolla sää lauhtuu nollan tienoille maan etelä- ja keskiosassa. Maan pohjoisosassa on päivisin enimmäkseen 5-10 astetta pakkasta ja öisinkään pakkanen ei ole kireää. Lämpötilat ovat siten vuoden aikaan nähden tavanomaisia.

Tyypillisesti hiihtolomia vietetään pikkupakkasessa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivälämpötilat ovat tyypillisesti hiihtolomien alkaessa helmikuun lopulla maan eteläosassa ja länsirannikolla 0…-4 astetta ja Lapissa -4…-10 astetta. Muualla päivälämpötilat ovat noin -5 asteen tuntumassa. Selkeällä säällä auringonsäteilyn aiheuttama lämpötilan vuorokausivaihtelu on jo huomattava, joten yöllä ja aamulla pakkasta voi olla reilut kymmenen astetta enemmän. Maaliskuun alkupuolelle tultaessa päivälämpötilat alkavat etelässä ja lännessä kohota jo tyypillisesti nollan tietämille tai vähän sen yläpuolelle, kun muualla maassa pakkasta on 1...3 astetta. Selkeinä aamuina pakkanen voi vielä maaliskuussakin olla kipakkaa.Lunta helmi-maaliskuun vaihteessa on tyypillisesti maan etelä- ja lounaisosassa 20 - 40 senttimetriä, maan kaakkois- ja keskiosassa noin puolisen metriä ja pohjois- ja itäosassa 60 - 80 senttimetriä. Tänä talvena talvilomien alkaessa lunta on maan eteläosassa ja länsirannikolla noin 10 - 30 cm tavanomaista enemmän, maan pohjoisosassa taas paikoitellen hieman tavanomaista vähemmän. Muualla maassa lumensyvyydet ovat hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoja.

Maan eteläosassa lunta on hiihtolomalaisten iloksi tavanomaista enemmän nyt jo kolmantena talvena peräkkäin. Vuonna 2010 lunta oli etelässä paikoin jopa poikkeuksellisen paljon. Lumisinta talvilomaviikkojen aikaan on Etelä-Suomessa kuitenkin ollut vuonna 1966, jolloin esimerkiksi Tuusulassa oli metrin nietokset. Pohjois-Suomessa lumisimmat hiihtolomaviikot oli vuonna 1974.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600(3,98 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)

Tarkista ajantasainen liikennesää, jalankulkusää ja muut varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Helmikuun tilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/helmikuuTalvilomaviikkojen tilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/talvilomaviikot