Tiedote 19.10.2017

Sää kylmenee ja talven ensiliukkaisiin kannattaa varautua myös etelässä

Mustaa jäätä voi esiintyä jo ensi yönä paikoin länsirannikon läheisyydessä. Lisäksi lumisateet heikentävät ajokeliä Länsi-Lapissa ja Perämeren rannikolla.
Kuva: Tero Pajukallio

Ilmatieteen laitoksen torstaina 19.10. tekemän ennusteen mukaan pohjoisesta virtaa Suomeen vuodenaikaan nähden kylmää ilmaa ja yöpakkaset yleistyvät. Sää on pääosin poutaista ja osin selkeääkin, mutta perjantain vastaisena yönä lunta tai räntää sataa paikoin Länsi-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Lisäksi vähäisiä lumi- tai räntäsateita voi esiintyä maan etelä- ja keskiosassa lähinnä sunnuntaina. Myös alkuviikolla voi etelärannikolla esiintyä vielä vesi- tai lumikuuroja.

"Ajokeli voi heikentyä lumisateista ja märkien tienpintojen jäätymisestä johtuen. Petollisempaa liukkautta, eli mustaa jäätä, esiintyy paikoin öisin ja aamuisin lähinnä vesistöjen äärellä länsi- ja etelärannikolla sekä Järvi-Suomessa", sanoo Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Henri Nyman.

Päivisin lämpötila jää viikonloppuna Lapissa jo paikoin pakkasen puolelle ja etelässäkin alle +5 asteen. Öisin lämpötila on alimmillaan etelässä -5 asteen ja Lapissa -10 asteen vaiheilla.

Kylmä sääjakso näyttäisi kestävän ensi viikon puoliväliin, jonka jälkeen sää mahdollisesti lauhtuu.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Säätä Twitterissä seuraavat @meteorologit