Tiedote 10.10.2017

Tulvakeskus tiedottaa: Runsaat sateet saavat joet tulvimaan Etelä-Suomessa

Lokakuun alku on ollut suurimmassa osassa maata erittäin sateinen. Tulvakeskuksen mukaan Uudenmaan joet ovat nousseet korkeimmalle tasolleen tänä vuonna. Kansalaisia kehotetaan varovaisuuteen alueilla, joilla vesi on noussut teille tai jalankulku- ja kevyenliikenteen väylille.
Kuva: Lars Winberg

Ilmatieteen laitoksen 12. lokakuuta tekemän ennusteen mukaan sää on loppuviikolla yleiskuvaltaan epävakaista. Torstaina ja perjantaina yhtenäisemmät sateet painottuvat maan eteläosaan, mistä sateet väistyvät itään perjantaina päivällä. Perjantaipäivään mennessä etelään kertyy sadetta laajalti 10-20 millimetriä.

Lauantaina koko maahan saapuu lännestä seuraava sadealue, josta saadaan suurimmat kertymät länsipainotteisesti maan keskivaiheille (5-10 millimetriä). Muualla Suomessa lauantain sademäärä on alle 5 millimetriä.

Sunnuntaina sateet ovat jo vähäisempiä. Etelässä ja lännessä on enimmäkseen poutaa, pohjoisessa ja idässä sataa muutama millimetri.

Kansalaisia kehotetaan varovaisuuteen

Lokakuun alusta jatkuneet sateet nostavat jokien ja järvien pintoja Etelä-Suomessa. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Uudenmaan joet ovat nousseet korkeimmalle tasolleen tänä vuonna. Jokien pinnat jatkavat nousuaan ainakin torstaihin, mahdollisesti hieman pidempään, kunnes runsaimmat sateet loppuvat. Joet tulvivat Etelä-Suomessa paikoin alavimmille pelloille. Näin käynee muun muassa Vantaanjoen sivujoella Lepsämänjoella, jolla tulviminen on tavallista.

Uudenmaan rannikolla maa on nyt hyvin märkää ja sateet näkyvät nopeasti vedenpintojen nousuna. Varsinais-Suomessa maaperä on kuivempaa, joten tulvahuiput jäävät siellä selvästi etelärannikkoa vaatimattomimmiksi. Pienemmät purot ja ojat tulvivat runsaimman sateen alueella etelä- ja mahdollisesti myös lounaisrannikolla.

Kansalaisia kehotetaan varovaisuuteen alueilla, joilla vesi on noussut teille tai jalankulku- ja kevyenliikenteen väylille. Veden alle jäävät kuopat ja esteet ovat vaarallisia kaikille, ja jo 15 senttimetriä nopeasti virtaavaa vettä kaataa aikuisen henkilön.

Mökkiläisten ja muiden ranta-asukkaiden on syytä ottaa huomioon, että järvien pinnat ovat lähes koko maassa tavallista korkeammalla. Esimerkiksi Pielisen ja Kallaveden ennustetaan olevan koko syksyn ajan selvästi tavallista korkeammalla tasolla. Saimaan vedenkorkeuden ennustetaan puolestaan nousevan koko loppusyksyn ajan yläpuolisista järvistä tulevien tavallista suurempien virtaamien johdosta.

Vesitilanteen kehitystä voi seurata osoitteessa: http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi/Vesitilanne

Lokakuun alku poikkeuksellisen sateinen Uudellamaalla

Ilmatieteen laitoksen mukaan lokakuun alku on ollut suurimmassa osassa maata hyvin sateinen. Uudellamaalla kuun alku on ollut jopa harvinaisen, paikoin myös poikkeuksellisen sateinen.

Espoon Nuuksiossa lokakuun alun (1.10.–9.10.2017) sademääräksi mitattiin 126,6 millimetriä, mikä on kyseisen ajankohdan Uudenmaan alueen ennätys vuoden 1960 alusta lukien. Aiemmin 100 millimetriä on ylitetty samalla ajanjaksolla Vihdissä (104,4 mm) vuonna 2006, Vantaalla (103,4 mm) vuonna 1974 ja Hangossa (102,3 mm) vuonna 1999.

Koko lokakuun sademäärä on maan etelä- ja keskiosassa tyypillisesti 55–60 millimetriä. Aikavälillä 1.10.–9.10. maan etelä- ja keskiosassa sataa tyypillisesti noin 15 millimetriä. Tänä vuonna saman jakson havaittu sademäärä oli Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Satakunnan, Varsinais-Suomen, Kymenlaakson ja Pirkanmaan maakunnissa keskimäärin noin 50 millimetriä tai enemmän, Uudellamaalla jopa 83 millimetriä.  

Edellisen kerran vastaavia yli 70 millimetrin kertymiä mitattiin vuonna 2012 Satakunnassa, Pohjanmaalla sekä Etelä-Pohjanmaalla. Suurta vaihtelua kuvaa se, että parina edeltävänä vuotena (2015 ja 2016) lokakuun alun sademäärä oli maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen vain 0–3 millimetriä.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitosSääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Suomen ympäristökeskus SYKEJohtava hydrologi Bertel Vehviläinen, bertel.vehvilainen@ymparisto.fi, puh. 0295 251 731 tai 040 561 5533Tutkija Harri Myllyniemi, harri.myllyniemi@ymparisto.fi, puh. 040 861 7743

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoituksetTulvatilanne: http://www.ymparisto.fi/tulvatilanne

Miten varatua tulviin: http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi/Tulviin

Tulvakeskus tuottaa valtakunnallisia tulvaennusteita ja tulvavaroituksia sekä ylläpitää valtakunnallista vesi‐ ja tulvatilannekuvaa. Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka toimii tiiviissä yhteistyössä ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa. www.tulvakeskus.fi.