Tiedote 9.9.2017

Viikonloppuna runsaita sateita

Ilmatieteen laitos varoittaa runsaista sateista. Viikonvaihteessa ja maanantaina voi sataa paikoin jopa yli 50 millimetriä vuorokaudessa etenkin Kainuussa. Näin runsas sademäärä on melko harvinainen.
Photo: Janne Pulkkinen

Ilmatieteen laitoksen lauantaina 9. syyskuuta tekemän ennusteen mukaan Suomi kuuluu laajaan matalapaineen alueeseen. Sateita tai sadekuuroja tulee monin paikoin viikonlopun aikana. Sadetta kertyy 15 - 30 millimetriä, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa sadetta voi tulla paikoin jopa yli 50 millimetriä. Maan pohjoisosassa idänpuoleinen tuuli on varsinkin sunnuntaina navakkaa, puuskissa noin 15 m/s. Myös merialueilla tuuli on viikonloppuna enimmäkseen navakkaa tai kovaa.

Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen SYKEn Tulvakeskuksen mukaan runsaat sateen nostavat jokien ja järvien pintoja lähes koko maassa. Viikonlopun aikana virtaamat kasvavat voimakkaimmin Kainuussa ja Pohjanmaalla. Sateet nostavat alueella voimakkaasti järvien ja jokien pintoja ja tulvimista saattaa esiintyä alavimmilla alueilla.

Ilmatieteen laitos antaa sadevaroituksia niin runsaista, pitkäkestoisista sateista kuin rankoista, lyhyen aikaa kestävistä sateista. Pitkäkestoisista vuorokausisateesta varoitetaan, kun sadekertymä voi ylittää 50 mm/vrk. Kaikkein runsaimmat sateet ajoittuvat yleensä loppukesään, jolloin sadetta voi kertyä paikoin jopa yli 100 millimetriä vuorokaudessa.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)        Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)    

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

SYKE/Tulvakeskus: http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi/Vesitilanne

Säätä Twitterissä seuraavat @meteorologit