Tiedote 20.4.2017

Copernicus-ohjelma tarjoaa meripalveluita kaikille Euroopan merille

Copernicus-meripalvelut ovat osa EU:n Copernicus-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on tuottaa dataa ja informaatiota kaikkien saataville avoimesti ja maksutta. In-situ- ja satelliittihavaintoihin sekä mallilaskelmiin perustuvia meripalveluita on tarjolla kaikille Euroopan merialueille.

Aaltoennusteiden tuotanto alkaa tänään

Aaltoennusteet ovat uusin tulokas Copernicus-meripalveluissa ja niiden tuotanto alkoi 19.4.2017. Itämeren alueen meriennusteet tuottaa BAL FMC (Baltic Monitoring and Forecasting Centre) -konsortio. Konsortioon kuluu Ilmatieteen laitoksen lisäksi DMI Tanskasta, SMHI Ruotsista, BSH Saksasta ja MSI Virosta.

Ilmatieteen laitos tuottaa Itämeren alueen aaltoennusteet osana BAL MFC -konsortiota. Aaltoennuste lasketaan koko Itämeren alueelle yhden merimailin (n. 1,85 km) erottelukyvyllä. Ennustepituus on kaksi vuorokautta ja ennuste päivitetään kahdesti vuorokaudessa. Aallokkoa kuvaavat perusparametrit, kuten merkitsevä aallon korkeus, aallokon suunta ja aallon periodi on saatavilla palvelusta yhden tunnin aikaresoluutiolla. Palvelusta on saatavilla myös arkistoitua dataa 2 vuotta taaksepäin.

Itämeren aaltoennustejärjestelmässä on huomioitu Itämeren erityispiirteet, kuten pohjoisosien saaristoiset rannat sekä talvinen jääpeite. Jääpeite vaikuttaa aallokon kasvuun, sillä se muuttaa matkaa, jolla tuuli pääsee kasvattamaan aallokkoa. Jäätalven aikana aaltoennuste päivittää ajankohtaisen jäätiedon Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelun jääkartasta. Saaristo puolestaan suojaa rannikko-alueita avomeren kovemmilta aalto-olosuhteilta. Aallokon vaimeneminen saariston vaikutuksesta on ennusteissa huomioitu myös alueilla, joissa saaret ja luodot ovat mallin erottelukykyä huomattavasti pienempiä.

Aaltoennusteet ovat kenen tahansa käytettävissä

Copernicus aaltoennustepalvelu on kenen tahansa käytettävissä. Copernicus-palvelussa ennuste päivittyy kaksi kertaa vuorokaudessa ja ennusteen pituus on kaksi vuorokautta. Koko Itämeren ennusteena tämä on erottelukyvyltään tiheämpi kun Ilmatieteen laitoksen sivuilta tällä hetkellä löytyvä aaltoennustemalli. "Ilmatieteen laitoksen aaltopalvelut tullaan myös kesän/syksyn aikana päivittämään niin, että perustuvat tähän tiheämmän erottelukyvyn malliin", kertoo ryhmäpäällikkö Laura Tuomi. Copernicus-meripalveluissa jokaisen tuotteen osalta löytyy myös tietoa tuotteiden laadusta eli ennustemallien osalta ennustetarkkuudesta sekä ohjeita ja opastusta palvelun ja tuotteiden käyttöön.

Copernicus-meripalveluihin voi tutustua osoitteessa marine.copernicus.eu.

Lisätietoa:

Ryhmäpäällikkö Laura Tuomi, puh. 029 530 6404, laura.tuomi@fmi.fi

Tutkija Tero Siili, puh. 029 539 2018 , tero.siili@fmi.fi