Tiedote 2.12.2016

Itsenäisyyspäivää juhlitaan pakkassäässä

Itsenäisyyspäivästä on tulossa suuressa osassa maata poutainen ja pakkasta on etelässä 5...15 astetta, pohjoisessa 20...30.
Kuva: Hannu Manninen

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 5. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivästä on tulossa suuressa osassa maata selkeä ja poutainen. Illalla pohjoisessa pilvistyy ja luoteesta saapuu lumisadealue, joka liikkuu yön aikana kaakkoon. Pakkasta on yleisesti etelässä 5…15 astetta, pohjoisessa 20...30 astetta.

Itsenäisyyttä juhlittiin viime vuonna tuulisessa ja lauhassa säässä

Viime vuonna itsenäisyyspäivänä maan yli kulki voimakas matalapaine ja itsenäisyyttä juhlittiin hyvin tuulisessa, sateisessa ja lauhassa säässä. Lämpötila oli plussan puolella Etelä-Lappia myöten, maan lounaisosassa lämpötila nousi kymmenen asteen tuntumaan. Lämpimintä oli Ahvenanmaalla, Maarianhaminan lentoasemalla päivän ylin lämpötila oli 11,1 astetta. Sisämaassa myös Kokemäellä lämpötila nousi yli 10 asteen, Tulkkilan havaintoasemalla päivän ylin oli 10,4 astetta.  Sateita esiintyi lähes koko maassa, maan eteläosissa satoi vettä, pohjoisessa räntää tai lunta. Maan etelä- ja itäosissa sademäärä oli monin paikoin 10 - 20 millimetriä. Pohjoisessa sateet olivat vähäisiä. Eteläisillä merialueilla tuuli yltyi myrskyksi ja maa-alueilla esiintyi laajalti kovia tuulenpuuskia. 

Itsenäisyyspäivän aikaan merivesi oli Suomen rannikolla korkealla. Meriveden korkeus oli yleisesti yli 90 cm , korkein havainto Itsenäisyyspäivänä oli Haminan +142 cm.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmasto

http://www.ilmastokatsaus.fi/

Säästä twiittaavat Twitterissä @meteorologit