Tiedote 19.10.2016

ExoMars Schiaparellin laskeutumisen onnistumisesta lisää tietoa huomenna

Euroopan avaruusjärjestön ESAn ExoMars Schiaparelli on laskeutunut Marsin pinnalle, mutta tietoa laskeutumisen onnistumisesta tai epäonnistumisesta ei ole vielä saatu. ESAn asiantuntijat selvittelevät tilannetta yön aikana ja seuraavat uutiset laskeutujasta saadaan torstaina 20.10. Laskeutujan mukana on Ilmatieteen laitoksen toimittamia tutkimuslaitteita, joiden tavoitteena on mitata Marsin kaasukehän paine- ja kosteusolosuhteita.
Kuva: ESA

ExoMars on kaksiosainen

ExoMars on ESAn ja Venäjän Roskosmosin yhteinen kaksiosainen Mars-tutkimusohjelma. ExoMars 2016 -laukaisu koostuu Marsia kiertämään asettuvasta emoaluksesta (TGO – Trace Gas Orbiter), sekä Marsin pinnalle laskeutuvasta Schiaparelli-laskeutumismoduulista. Emoalus on tänään saatujen tietojen mukaan asettunut Marsin kiertoradalle onnistuneesti. TGO-luotaimen päätavoite on tutkia kiertoradalta käsin metaanin ja muiden vähäisen pitoisuuden omaavien kaasujen esiintymistä Marsissa ja paikantaa näiden kaasujen lähteitä. Metaanin kiistaton löytyminen olisi signaali joko alkeellisesta orgaanisesta toiminnasta tai geologisesta aktiivisuudesta.  TGO:n on suunniteltu tutkivan Marsia viisi vuotta. Laskeutujan toimintakunto on vielä toistaiseksi epäselvä ja siitä saadaan lisää tietoa ESAlta huomenna torstaina 20. lokakuuta. 

Missiolle seuraa jatkoa vuonna 2020, jolloin laukaistaan ExoMars 2020-laskeutuja, jonka mukana on myös Euroopan avaruusjärjestön ensimmäinen Mars-mönkijä. Ilmatieteen laitos toimittaa myös tähän laskeutujaan paine- ja kosteusinstrumentit. Näiden instrumenttien kehitystyö on jo täydessä käynnissä.

Ilmatieteen laitos seuraa ExoMarsia myös Twitterissä @IlmaTiede ja @FMISpace –tileillä.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Walter Schmidt, puh. 050 324 3107, walter.schmidt@fmi.fi

Tutkija Timo Nikkanen, puh. 040 764 8091, timo.nikkanen@fmi.fi

Vanhempi tutkija Maria Genzer, puh. 029 539 4724, maria.genzer@fmi.fi (Maria Genzer on laskeutumisen aikana ESAn komentokeskuksessa Darmstadtissa)

ESA:n video laskeutumisesta: https://www.youtube.com/watch?v=s3WCtJt46qU