Tiedote 11.5.2011

Väitös parantaa säätutkan mittauksia pohjoisissa oloissa

Ilmatieteen laitoksen tutkija Elena Saltikoff väittelee Helsingin yliopistossa 20.5. Väitöstyö parantaa säätutkan käyttöä pohjoisissa olosuhteissa.
Kuva: Jussi Liikala

Ilmatieteen laitoksen tutkija Elena Saltikoff väittelee Helsingin yliopistossa 20. toukokuuta. Väitöstyö parantaa säätutkan käyttöä pohjoisissa olosuhteissa ja auttaa saamaan enemmän tietoa tutkien tekemistä mittauksista.

Säätutka ei ole pelkkä sadetutka, vaan sen mittauksista saadaan monipuolista tietoa ilmakehän tilasta. Väitöstyössä keskitytään siihen, miten säätutkalla kannattaa mitata Suomen kaltaisessa ilmastossa, jossa räntäsade on yleisempää kuin tuhoisat tornadot.

Erityisen tärkeitä tutkalla tehtävät mittaukset ovat, kun tarkastellaan keskikokoisia sääilmiöitä eli tyypillisesti muutamia tunteja kestäviä, alle sadan kilometrin kokoisia ilmiöitä kuten merituulikiertoliikettä ja Suomenlahden lumikuuronauhoja. – Ne ovat niin suuria, ettei niistä saa yhdestä paikasta katsoen käsitystä, ja kuitenkin niin pieniä, että mahtuvat piileksimään kahden sääaseman välissä. Tällaisten ilmiöiden havaitsemisessa tutkan noin yhden kilometrin ja viiden minuutin välein sijoittuvat mittauspisteet ovat omiaan, Elena Saltikoff kuvailee.

Väitöstyö parantaa mittauksia ja tiedon analysointia

Mittausten suunnittelun pohjana on aina sekä tekniikan että ilmakehän ymmärtäminen. Väitöksessä selvitetään, miten mittauksia parhaiten tehdään Suomen olosuhteissa. Käytännössä on työssä on kuvailtu, mitä valintoja tutkamittausten tekemisessä on tehty ja annettu perustelut näille valinnoille.

Kun mittaukset on tehty, alkaa tiedon analysoiminen. Yksi väitöskirjan tavoitteista on ollut löytää menetelmiä, joilla voi verrata hyvin eriluonteisia havaintoja toisiinsa ja näin varmentaa tutkan tuottamia tietoja. Säätutkaa voidaan käyttää mm. raekuurojen tunnistamiseen ja lumisateen heikentämän näkyvyyden arviointiin. Muita sovellusesimerkkejä ovat lyhyet sade-ennusteet ja metsäpalovaaran arviointi. Kaikki nämä ovat sovelluksia, joissa hyvin käytetty säätutka tuo ainutlaatuista lisätietoa ilmakehän keskikokoisten ilmiöiden ominaisuuksista.

Tutkija Elena Saltikoff on syntynyt vuonna 1965 ja kotoisin Helsingistä. Hän on opiskellut Tapiolan lukiossa ja suorittanut maisterin tutkinnon meteorologiasta vuonna 1992 Helsingin yliopistossa. Saltikoff väittelee perjantaina 20.5.2011 klo 12 Ilmatieteen laitoksen auditoriossa. Vastaväittäjänä on tohtori Iwan Holleman Hollannista.Väitöskirjan englanninkielinen otsikko on “On the use of weather radar for mesoscale applications in northern conditions”

Lisätiedot:

Tutkija Elena Saltikoff, puh. (09) 1929 3614, elena.saltikoff@fmi.fi

Väitöskirjan elektroninen versio:http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-697-742-6