Tiedote 3.9.2010

Tiedote - Hellekesien todennäköisyys kasvaa ilmastonmuutoksen myötä

Ilmastonmuutoksen myötä kesät lämpenevät entisestään. Ilmastoennusteiden mukaan kuumat ja hyvin kuumat päivät lisääntyvät selvästi jo lähivuosikymmeninä. Kuluneen kesän kaltaisten helteiden tarkkaa ajankohtaa ei kukaan voi tässä vaiheessa kuitenkaan ennustaa.

Viileänä alkaneesta ja loppuneesta kesästä 2010 teki poikkeuksellisen juhannuksena alkanut hellejakso, joka jatkui aina elokuun puoliväliin asti. Ilmatieteen laitoksen mukaan hellettä mitattiin jossain päin Suomea, toukokuun hellejakso mukaan lukien, 57 päivänä. Ilmatieteen laitos tiedotti menneen kesän säätilastoista keskiviikkona 1.9.2010.

Ilmatieteen laitoksen ilmastoennusteiden mukaan kuumat ja hyvin kuumat päivät lisääntyvät selvästi jo lähivuosikymmeninä. Tyypillisenä vuosisadan lopunkaan kesänä niitä ei liene kuitenkaan yhtä monta kuin tänä vuonna.

Ilmatieteen laitos arvioi myös, että tulevaisuuden kuumimmat kesät ovat vielä vuotta 2010 kuumempia. Esimerkiksi Kuopion seudulle tehty arvio näyttää, että siellä jo ennen vuosisadan puoliväliä (jakso 2010 - 2039) voi olla suunnilleen kerran 20 vuodessa kesä, jolloin kuumia ja hyvin kuumia päiviä olisi enemmän kuin vuonna 2010.

Näkeekö keski-ikäinen suomalainen vielä vastaavaa heinäkuuta?

Todennäköisyyslaskelmien mukaan nykyisessä, jo muuttuneessa ilmastossa viime kesän kaltainen hellekesä koettaisiin vain kerran elämässä. Ilmastonmuutoksen edetessä todennäköisyys kasvaa ja tällainen kesä koettaisiin vuosisadan puolivälin arvioidussa, muuttuneessa ilmastossa jopa kerran 10-15 vuodessa.

Toistuvuusaikoja tulkitessa tulee kuitenkin muistaa, että seuraavaa vastaavan tai jopa lämpimämmän hellekesän tarkkaa ajankohtaa ei kukaan voi ennustaa.

"Jos "huippulämpimän" heinäkuun tilastollinen toistuvuusaika on nyt 60 vuotta, niin tämä ei sulje pois mahdollisuutta, että toinen samanmoinen heinäkuu koettaisiin jo ensi kesänä", kuvaa asiaa ko. toistuvuuslaskelmat tehnyt Helsingin yliopiston Jouni Räisänen.

"Noppaa heitettäessä peräkkäisten heittojen tulokset ovat toisistaan riippumattomia. Jos edellisellä heitolla on tullut kuutonen, niin se ei tietenkään tarkoita, että uutta kuutosta pitäisi odottaa tasan kuuden heiton verran. Säiden vaihteluun pätee lähes sama kuin nopanheittoon: peräkkäisten vuosien sääolot eivät juuri riipu toisistaan."

Jouni Räisäsen teksti "Ilmastonmuutos ja heinäkuun helteet" kokonaisuudessaan Helsingin yliopiston sivuilla (PDF)

Lämpöennätyksiä rikottiin vielä elokuussakin Tiedote 1.9.2010

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.