Tiedote 9.1.2014

Avaruusmyrskyt voivat vahingoittaa satelliitteja

Auringossa on ollut keskiviikkona 8.1. suuri purkaus, joka saattaa häiritä satelliittien toimintaa lähipäivien aikana. Ensi yönä on odotettavissa myös revontulia, mikäli taivas on pilvetön.
Kuva: Jouni Jussila

Avaruusmyrsky voi häiritä lähiavaruuden satelliitteja tai kommunikointia HF-taajuusalueen radioaalloilla. NOAA on antanut varoituksen protonivuon kohonneista arvoista geostationaarisella radalla, jolla liikkuu satelliitteja. Vastaavia varoituksia esiintyy tyypillisesti n.1-2 vuodessa. Purkaukseen mahdollisesti liittyvän geomagneettisen myrskyn on arvioitu käynnistyvän torstaina aamupäivän kuluessa. Myrskyn ei odoteta aiheuttavan haittaa sähköverkolle tai muille maanpäällisille systeemeille, kuten sähköverkoille tai maakaasuputkille.

”Viimeisen 10 vuoden aikana kerättyjen tilastojen perusteella revontulia nähdään yleensä tällaisissa tilanteissa 75 prosentin todennäköisyydellä Lapissa. Oulujärven tienoillakin yli 50% todennäköisyydellä. Etelässä todennäköisyydet ovat koholla, mutta eivät yhtä paljon. Revontulien näkyminen riippuu pilvisyydestä”, toteaa Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Kirsti Kauristie.

Auringon aktiivisuuden vaihtelut vaikuttavat eniten maapallon ilmakehän ylimpiin kerroksiin sadan kilometrin korkeudesta ylöspäin. Auringosta purkautuvat hiukkaset sytyttävät ilmakehässä revontulia ja aiheuttavat muita avaruussäähäiriöitä. Äärimmäisissä tapauksissa niillä on haittavaikutuksia geostationaarisella radalla olevien satelliittien toimintaan ja esimerkiksi GPS-signaaleihin. Viimeksi tällaisia haittoja oli merkittävissä määrin vuonna 2003.

Auringon pilkkumaksimi vuonna 2013

Auringon aktiivisuus noudattaa noin 11 vuoden jaksollisuutta. Samassa tahdissa vaihtelee myös auringonpilkkujen määrä. Revontulien esiintymistodennäköisyyden tiedetään kohoavan erityisesti muutamina vuosina auringonpilkkumaksimin jälkeen. Nykyisen auringonpilkkujakson maksimin ajankohta ei ole vielä täysin selvä. Pilkkuluku on pysytellyt suunnilleen samalla tasolla jo kahden vuoden ajan. Runsaan 10 vuoden takaisiin pilkkulukemiin verrattuna ollaan kuitenkin puolta matalammalla tasolla.

Ilmatieteen laitos seuraa jatkuvasti avaruussään muutoksia revontulikameroilla ja magneettikentän mittalaitteilla. Ilmatieteen laitoksen AurorasNow-sivuilta saa tietoja käynnissä olevista avaruussäähäiriöistä ja revontulien näkymisestä

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Ari Viljanen, puh. 029 539 4668, ari.viljanen@fmi.fiRyhmäpäällikkö Kirsti Kauristie, puh. 050 597 8874, kirsti.kauristie@fmi.fi

http://aurora.fmi.fi/publicTietoa revontulista: http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-revontulista

Pilvisyyden omalla paikkakunnalla voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen SÄÄ-sovellutuksesta, jonka voi ladata puhelimeen: http://ilmatieteenlaitos.fi/924