Tiedote 2.1.2014

Joulukuu oli lauha ja sateinen

Ilmatieteen laitoksen mukaan joulukuu 2013 oli koko maassa selvästi tavanomaista lauhempi. Kuukauden jälkipuolisko oli jopa poikkeuksellisen lauha.
Kuva: Eija Vallinheimo

Kuukauden keskilämpötila vaihteli lounaisrannikon ja Ahvenanmaan runsaasta +2 asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin noin -9 asteeseen. Suurin poikkeama oli maan keskiosassa, jossa oli yleisesti viisi astetta tavanomaista lauhempaa. Pienimmät poikkeamat löytyvät Ahvenanmaalta sekä Keski- ja Pohjois-Lapista, joissa poikkeama jäi paikoin vajaaseen kolmeen asteeseen. Lauhuus korostui erityisesti kuukauden jälkipuoliskolla, jolloin oli jopa poikkeuksellisen lauhaa eli näin lauhaa on keskimäärin kerran 30 vuodessa. Maan etelä- ja keskiosassa kuukauden jälkipuolisko oli vuodesta 1961 alkaen tarkasteltuna kaikkein lauhin. Maan pohjoisosassa joulukuun 2007 jälkipuolisko oli lauhempi.

Koko kuukauden keskilämpötilavertailussa kulunut joulukuu ei yllä aivan kärkitiloille, mutta oli kuitenkin maan etelä- ja keskiosassa harvinaisen lauha. Näin lauha joulukuu toistuu keskimäärin kerran 10 vuodessa. Vuodesta 1961 alkaen lauhin joulukuu on koettu vuonna 1972, ja 2000-luvulla lauha joulukuu on sattunut aiemmin vuosina 2006, 2007, 2008 ja 2011.

Kuukauden ylin lämpötila oli +8,6 astetta, ja se mitattiin 12. päivänä Jomalassa ja 13. päivänä Maarianhaminan lentoasemalla. Joulukuun ja samalla myös koko vuoden 2013 alin lämpötila,-39,7 astetta, mitattiin Sodankylän Vuotsossa 9. päivä joulukuuta.

Joulukuu oli myös tavanomaista sateisempi

Kuukausi oli suurimmassa osassa maata tavanomaista sateisempi. Suurin poikkeama oli Perämeren rannikolta Kainuuseen ulottuvalla vyöhykkeellä, jossa sademäärä oli yli kaksinkertainen tavanomaiseen nähden. Alle pitkäaikaisen keskiarvon jäätiin ainoastaan maan kaakkoisosassa ja osassa Pohjois-Lappia. Sademäärä vaihteli Pohjois-Lapin vajaasta 40 millimetristä Kainuun runsaaseen 100 millimetriin. Suurin vuorokautinen sademäärä oli 36,8 millimetriä, ja se mitattiin Enontekiön Kilpisjärvellä 3.12. Tässä yhteydessä lumensyvyys kasvoi vuorokaudessa 48 cm, mikä on poikkeuksellista.

Lunta oli kuukauden lopussa linjan Oulu-Joensuu pohjoispuolella eli suppeammalla alueella kuin kuukauden alussa, jolloin sitä oli koko maassa maan lounaisinta osaa lukuun ottamatta. Käsivarren Lapissa lunta oli kuukauden lopussa ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon, ja suurin lumensyvyys 106 cm mitattiin Enontekiön Kilpisjärvellä. Kuukauden suurin lumensyvyys oli 4. päivänä mitattu 117 cm, joka lähentelee joulukuun lumensyvyysennätystä. Ennätys, 124 cm, on mitattu vuonna 1975.Vilkkaan matalapainetoiminnan vuoksi sää oli joulukuussa tuulinen. Kuukauden aikana sattui kaksi laaja-alaista myrskyä – ”Oskari” 1. päivänä ja ”Seija” 13. päivänä. Myrskyt aiheuttivat runsaasti sähkökatkoksia puiden kaaduttua sähkölinjoille.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm) Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Joulukuun ilmastotilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulukuu