Tiedote 30.1.2009

Tiedote - Sodankylän satelliittivastaanottoasemaa vahvistetaan voimakkaasti

Hallitus osoittaa lisäbudjettiin 3,2 miljoonaa euroa Ilmatieteen laitoksen satelliittivastaanottokeskuksen vahvistamiseen. Hankkeen myötä Sodankylässä sijaitsevalle satelliittivastaanottokeskukselle pystytetään uusi satelliittivastaanottoantenni sekä muu infrastruktuuri.

Kuva: Timo Lindholm

Ilmatieteen laitoksen Lapin ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen satelliittiaineistojen vastaanottoasema Sodankylässä on merkittävin satelliittimaa-asema Suomessa. Siellä tehdään jo yhteistyötä mm. Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn, Euroopan avaruusjärjestön ESAn ja Euroopan meteorologisia satelliitteja operoivan EUMETSATin kanssa. Sodankylässä vastaanotettua dataa hyödynnetään meteorologisissa palveluissa, tulvaennustejärjestelmissä, jääpalvelussa sekä meriliikenteessä. Ilmatieteen laitos tarjoaa myös muille maille datan vastaanotto-, käsittely- ja arkistointipalveluita.

Uuden satelliittivastaanottoantennin ja muun infrastruktuurin myötä Sodankylässä on mahdollista vastaanottaa ja käsitellä useiden uusien kansainvälisten satelliittien aineistoja. Konkreettisia yhteistyösuunnitelmia Sodankylän maa-asemapalvelujen operatiivisesta hyödyntämisestä Suomella on nykyisten kumppanien lisäksi myös mm. Kiinan ja Kanadan kanssa.

Uusi asema tekee mahdolliseksi kehittää kansallista, muista maista riippumatonta ympäristöhavainnointijärjestelmää, jolla pystytään varautumaan luonnononnettomuuksiin ja sään ja ilmaston aiheuttamiin vaaratilanteisiin entistä tehokkaammin. Järjestelmällä pystytään havainnoimaan mm. tulvat, jäätilanteet, äkilliset myrskyt ja metsäpalot.

- Satelliittiaseman vahvistaminen takaa korkean teknologian ja tutkimuksen alan työpaikkojen synnyn ja säilymisen Lapissa, toteaa Ilmatieteen laitoksen Arktinen tutkimus -yksikön päällikkö Jouni Pulliainen. Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus on osa Ilmatieteen laitoksen Arktinen tutkimus -yksikköä.

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori, yksikönpäällikkö Jouni Pulliainen, Arktinen tutkimus, Ilmatieteen laitos, puh. 050 589 5821, jouni.pulliainen@fmi.fi