Tiedote 15.1.2009

Tiedote - Ilmatieteen laitos kehittää Kroatian ilmanlaadun seurantaa

EU-rahoitteisen Twinning-projektin tavoitteena on kehittää Kroatian ilmanlaatujärjestelmiä vastaamaan paremmin EU-direktiivien vaatimuksia. Hankkeessa siirretään Ilmatieteen laitoksella olevaa osaamista ja kokemusta Kroatian käyttöön.

Kuva: Harri Pietarila. Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Vuokko Karlsson (vas.) tutustumassa Kroatian hydrometeorologian laitoksen kemianlaboratorioon.

Ilmanlaadun seuranta- ja hallintajärjestelmien kehityksen kautta projektin perimmäinen tarkoitus on parantaa kohdemaan ilmanlaatua. Lisäksi projektissa halutaan välittää ilmanlaatutietoa ja reaaliaikaisia mittaustietoja Kroatian ilmanlaadusta maan kansalaisille. - Suomen tapaan Kroatiaan perustetaan verkkopalvelu, johon kerätään eri mittaajien tuottamaa tietoa maan ilmanlaadusta, kertoo projektipäällikkö Harri Pietarila.

Projektin päätyttyä Kroatialla on olemassa nykyaikainen ilmanlaadun seurantaverkosto, jota hallinnoi Kroatian hydrometeorologian laitos. Projektin aikana 12 havaintoasemaa varustetaan uusilla laitteilla ja varmistetaan, että maassa on tarvittava osaaminen niiden käyttöön, hoitamiseen ja huoltoon. Verkostoon yhdistetään lisäksi jo olemassa olevia ilmanlaadun mittausasemia. Tämän lisäksi myös ilmanlaadun laboratoriot ja tietojen hallinnointi modernisoidaan vastaamaan nykypäivän tarpeita.

Merkittävä osa projektista on käytännön koulutusta, jossa periaatteena on oppiminen tekemällä.- Luomme maahan toimivan järjestelmän. Lisäksi opetamme toimintatapoja ja koulutamme mittaajia esimerkiksi ilmanlaadun ja ilmakemiallisten analyysien käytännön tekemisessä, erikoistutkija Vuokko Karlsson konkretisoi. Hän toimii tammikuusta alkaen projektin asiantuntijana Kroatiassa. Hänen lisäkseen projektissa työskentelee noin parikymmentä lyhytaikaista asiantuntijaa Ilmatieteen laitokselta.

Ilmatieteen laitos on tehnyt vastaavanlaisen uudistustyön Makedoniassa vuonna 2006.

EU rahoittaa hankkeen.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Harri Pietarila, puh. (09) 1929 5432, harri.pietarila@fmi.fiErikoistutkija Vuokko Karlsson, vuokko.karlsson@fmi.fi