Tiedote 5.1.2009

Tiedote - Jäätalvi alkoi tavanomaista myöhemmin

Osaksi Ilmatieteen laitokseen toimintaa vuodenvaihteessa siirtynyt jääpalvelu aloitti 18. joulukuuta päivittäisen jääraportoinnin ja jäätilanteen seurannan. Aloitus tapahtui noin viikon myöhemmin kuin 2000-luvun talvina keskimäärin.

Kuva: Eija Vallinheimo

Keskimäärin päivittäinen jääraportointi on aloitettu marraskuun viimeisinä päivinä ja 2000-luvun talvina joulukuun puolivälin paikkeilla. Vaikka jäätalvi alkoi tavanomaista myöhemmin, on tulevan jäätalven tilastollisen ankaruuden ennustaminen tässä vaiheessa mahdotonta. Luotettaviin arvioihin päästään vasta helmikuun alkupuolella.

Vuosi 2009 alkoi talvisen sään vallitessa. Tavanomaista kylmemmän sään vaikutuksesta Perämeren pohjoisosiin ja Suomenlahden pohjukkaan on muodostunut jäätä. Kemin ja Oulun edustoilla on jo 10 - 30 senttimetriä paksua jäätä, joten jäänmurtaja Otso on aloittanut avustukset. Tällä hetkellä Perämeren pohjukan jäätilanne on kahdesta kolmeen viikkoa pitkäaikaisia keskiarvoja jäljessä. Myös meriveden pintalämpötilat ovat Suomen merialueilla vajaan asteen verran tavanomaista korkeampia. Viime talveen verrattuna jäätä on kuitenkin enemmän ja lämpötilat ovat noin asteen verran alhaisempia.

Jäällä liikuttava varoenAlkuvuoden pakkasjakso on saanut rannikkoalueille muodostumaan uutta jäätä, joka on kasvanut paksuuttaan nopeasti. Aurinkoiset päivät ja lumettomana kiiltävä jääkansi on saanut monet ulkoilijat uskaltautumaan jäille. Monin paikoin rannikon sisälahdissa jää jo kantaa kulkijaa, mutta myös heikkoja kohtia löytyy. Ennustettu sään leutoneminen ja lumisade tekee jäällä liikkumisesta vaarallista. Jäälle satava lumi toimii hyvänä eristeenä ja hidastaa jään paksuuskasvua. Lumi myös kätkee jään pinnan ja vaikeuttaa heikkojen kohtien havaitsemista. Ilmatieteen laitos muistuttaakin, että jäällä liikkuminen on edelleen monin paikoin vaarallista. Mikäli jäälle lähtee,mukaan on otettava jäänaskalit.

Vuoden 2009 alussa jääpalvelu siirtyi osaksi Ilmatieteen laitosta. Muutoksesta huolimatta toiminta jatkuu entiseen tapaan samojen kokeneiden jääasiantuntijoiden tekemänä.

Lisätietoja:

Tutkija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fimr.fiJääpalvelu, puh. (09) 685 7659

Jäätilanne Itämeriportaalissa