Tiedote 13.8.2013

Auringon magneettikenttä kääntymässä

Auringon magneettikentän kääntyminen 11 vuoden välein on merkki siitä, että Auringon aktiivisuus on saavuttanut huippunsa.

Mittausten mukaan Auringon napa-alueiden magneettikenttä on vaihtamassa suuntaansa. Auringon pohjoisnavalla kenttä on jo kääntynyt ja etelänavan alue seurannee perässä muutaman kuukauden kuluessa.

Nyt nähtävä Auringon magneettikentän kääntyminen ei tunnu maapallolla suoraan, mutta se on tärkeä merkkipaalu. Se merkitsee, että noin 11 vuoden jaksolla vaihteleva Auringon aktiivisuus on saavuttanut tämänkertaisen huippunsa. Samalla auringonpilkkujen määrä on suurimmillaan. Auringon aktiivisiin ilmiöihin kuuluvat auringonpilkkujen ohella mm. roihupurkaukset ja niiden yhteydessä avaruuteen sinkoutuvat kaasupilvet, jotka Maahan osuessaan voivat synnyttää komeita revontulinäytelmiä sekä monenlaisia avaruussäähäiriöitä.

Auringon magneettikenttä vaihtaa suuntaansa noin yhdentoista vuoden välein. Suunnanvaihdos etenee niin, että ensin kentän rakenne hajoaa matalammilla leveysasteilla sotkuiseksi pienempien silmukoiden vyyhdeksi. Samalla auringonpilkkuja ilmestyy paikkoihin, jossa voimakkaimmat magneettikenttäsilmukat läpäisevät Auringon pinnan, ja napa-alueiden kenttä heikkenee.

Seuraavaksi kääntyneet magneettikenttäsilmukat alkavat sulautua yhteen, jolloin napa-alueiden kenttä alkaa kasvaa, mutta vastakkaissuuntaisena. Kun magneettikentän rakenne muuallakin Auringossa vähitellen muuttuu säännöllisemmäksi ja sileämmäksi, auringonpilkkujen määrä lähtee laskuun.

Auringon aktiivisuus pysynee koholla vielä pari vuotta ja kääntynee sitten hitaaseen laskuun.

 

Kuva. Auringon aktiivisuus vaihtelee noin 11 vuoden jaksoissa. Aktiivisuutta on perinteisesti mitattu auringonpilkkuluvulla (punainen käyrä). Vaihtelun taustalla on Auringon magneettikentän kääntyminen (tummansininen käyrä). Magneettikenttä kääntyy aina pilkkumaksimin aikaan ja on voimakkaimmillaan pilkkuminimin tienoilla. Tämänkertainen Auringon aktiivisuusmaksimi on jäämässä selvästi edellisiä vaisummaksi. Havaittu magneettikentän kääntyminen vahvistaa, että suurta nousua ei ole enää odotettavissa.

Auringon napa-alueen magneettikenttä: Wilcoxin Aurinko-observatorio: wso.stanford.edu.Auringonpilkkuluku: SIDC / Belgian kuninkaallinen observatorio, www.sidc.oma.be.

Lisätietoja:

Tietoa avaruussääilmiöistä ja niiden tutkimuksesta Ilmatieteen laitoksella:http://ilmatieteenlaitos.fi/avaruussaa

Perustietoa Auringosta ja sen aktiivisista ilmiöistä:http://ilmatieteenlaitos.fi/aurinko

Lisätietoja:

Tiera Laitinen, puh. 0503803279, tiera.laitinen@fmi.fi