Tiedote 22.7.2013

Ilmatieteen laitos kokeilee autoista tuttua tekniikkaa Mars-instrumenteissaan Mars-instrumenteissaan

Instrumenttien päivitys mahdollistaa monipuolisemmat mittaukset sekä helpottaa niiden jatkokehittelyä tulevia Mars-luotaimia varten.
Kuva: NASA / Hubble

Ilmatieteen laitoksen rakenteilla olevissa Mars-mittalaitteissa käytetään uudentyyppistä ohjauselektroniikkaa. Instrumenttien päivitys mahdollistaa monipuolisemmat mittaukset sekä helpottaa niiden jatkokehittelyä tulevia Mars-luotaimia varten.

Mars-laitteiden ohjauksessa käyttöön otettava mikrokontrolleri on suunniteltu alun perin ajoneuvokäyttöön, joten se on jo valmiiksi soveltuva vaativiin olosuhteisiin. Tämän lisäksi Ilmatieteen laitos testaa kyseisiä piirejä altistamalla niitä muun muassa äärimmäisille lämpö- ja säteily-ympäristöille varmistaakseen instrumentin toimimisen myös avaruuden ja Marsin olosuhteissa.

Rakenteilla laitteita ExoMars EDM-laskeutujaan

Ilmatieteen laitos on jo pitkään osallistunut kansainvälisiin Marsiin suuntautuviin laskeutujaprojekteihin suunnittelemalla ja rakentamalla ilmanpainetta sekä kosteutta mittaavia laitteita. Viimeisimpänä Ilmatieteen laitos toimitti paine- ja kosteusinstrumentit NASAn Curiosity-mönkijään, joka tutkii parhaillaan Gale-kraatteria Marsissa. Ilmatieteen laitos rakentaa jo seuraavia paine- ja kosteusmittareita Euroopan avaruusjärjestön ExoMars EDM-laskeutujaan, joka on määrä laukaista kohti punaista planeettaa vuonna 2016.

Aiemmin Ilmatieteen laitoksen Mars-laitteita on ohjattu avaruushyväksytyillä FPGA-tyyppisillä ohjelmoitavilla logiikkapiireillä. EDM-laskeutujassa Ilmatieteen laitoksen instrumenttien ohjaamiseen ja mittauksiin käytetään sen sijaan mikrokontrolleria. Valittu mikrokontrolleri, Freescale MC9S12XEP100, mahdollistaa älykkäiden ohjausalgoritmien käytön sekä säästää virtaa ja rahaa. Mikrokontrollerien käyttö säästää henkilötyötunteja, koska niiden ohjelmoiminen on huomattavasti nopeampaa. Näin toteutettua mittalaitetta on myös huomattavasti helpompi muokata ja käyttää pohjana tuleville uusille projekteille.

Lisätietoja:

tutkija Walter Schmidt, puh. 029 539 4658, walter.schmidt@fmi.fitutkija Timo Nikkanen, timo.nikkanen@fmi.fi