Tiedote 17.7.2007

Tiedote - Epätavalliset sääilmiöt lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä

Ilmastonmuutoksen odotetaan tuovan muutoksia myös sääolosuhteisiin. Kysymykseen, millaiset sääolosuhteet vallitsevat kuluvan vuosisadan aikana, ilmastotutkijat hakevat vastausta ilmastomallien avulla. Päiväntarkkaa sääennustetta malleilla ei voida laskea, mutta tilastollisia tulevan ilmaston tunnuslukuja voidaan arvioida. Ilmastonmuutoksen arvellaan muuttavan epätavallisten sääilmiöiden jakaumia.

Kuva: Eija Vallinheimo

Useiden ilmastotutkimuskeskusten malliajojen perusteella saadaan yhteneväisesti hyvä kuva monesta asiasta. Esimerkiksi Euroopan alueella hellejaksot yleistyvät ja matalat lämpötilat käyvät harvinaisemmiksi. Lämpimämpi ilmakehä pystyy sisältämään enemmän vesihöyryä, mikä mahdollistaa voimakkaammat rankkasateet. Niiden seurauksena tulvat toistuvat useammin Keski- ja Pohjois-Euroopassa. Vastaavasti talvella suuremmat lumisateet ovat mahdollisia. Etelä- ja Keski-Euroopassa kokonaissademäärä ei kasva ja hellejaksoihin liittyvät kuivuudet tulevat yleisemmiksi. Se merkitsee vaikeita olosuhteita, jotka ovat huolen aihe yhteiskunnille ja ruoantuotantoelinkeinoille. Esimakua näistä ilmiöistä on saatu myös tänä kesänä Euroopassa. Kesäkuun lopussa tulvat aiheuttivat suuria evakuointeja mm. Iso-Britanniassa ja ennätyshelteet koettelivat puolestaan mm. Kreikkaa.

Ilmastonmuutosta käsittelevän tutkimuksen kohteena ovat olleet myös trooppiset hirmumyrskyt, kuten taifuunit ja hurrikaanit, koska niiden tuhovaikutukset ovat ilmakehän ilmiöistä vakavimmat. Niiden esiintymistilastoja vuosikymmenien takaa ei pidetä riittävän luotettavina esiintymisten laskemisen muutosten kannalta. Uusimmat tutkimukset kuitenkin kertovat, että meriveden lämpötilan nousu olisi johtamassa näiden merellä syntyvien hirmumyrskyjen tuhovoiman kasvuun. Myös vuoden 2007 hurrikaanijaksosta odotetaan USA:n kansallisen meri- ja ilmakehähallinnon NOAAn mukaan aktiivista.

Tuulien voimistumisesta ja myrskyjen yleistymisestä mallit eivät vielä toistaiseksi anna yhtäpitävää kuvaa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että matalapaineiden keskimääräiset reitit muuttuvat pohjoisemmiksi, jolloin paikallisesti voidaan kokea olosuhteiden muuttuvan totutuista.

Lisätiedot:Teksti on osa laajemmasta Mikko Alestalon ja Heikki Tuomenvirran "Kun ilmasto muuttuu" -kirjoituksesta. Teksti löytyy kokonaisuudessaan GTK:n sivulta.