Tiedote 15.6.2007

Tiedote - Ukkosella hyvä suojautua sisätiloihin

Ilmatieteen laitoksen mukaan eilen illalla 14. kesäkuuta ukkonen tuli lännestä Selkämeren yli. Satakunnan alueella paikannettiin noin 300 salamaa eli ukkonen jäi kohtalaiseksi.

Kuva: Harri Hohti

Kesäkuussa kovimmat ukkoset ovat jääneet Suomen eteläpuolelle, tosin kohtalaisia paikallisia tapauksia on esiintynyt. Myös toukokuun ukkoset olivat keskitasoa.

Pitkäaikaisten tilastojen mukaan ukkospäiviä on melko tasaisesti maan keski- ja eteläosissa, mutta runsaimpia salamamääriä on esiintynyt keski- ja itäosissa.Vähiten ukkosia on viime vuosina esiintynyt Lapissa ja etelärannikolla.

Vaihtelut vuodesta toiseen ovat kuitenkin hyvin suuria. Kahtena viime vuotena salamoinnin taso on jäänyt puoleen keskimääräisestä. Suomessa on maasalamoita vuosittain keskimäärin yksi kahta neliökilometriä kohti.

- Niinisalon varusmiehiin osunut salama oli tavanomainen, keskivoimakas. Tapahtuman vakavuutta on saattanut lisätä se, että varusmiehet ovat olleet lähekkäin, mikä merkitsee salamaniskun tapauksessa suurentunutta riskiä, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä.

Kuolemantapaukset Suomessa harvinaisiaSalamasta johtuvat kuolemantapaukset ovat Suomessa harvinaisia. Vielä sata vuotta sitten määrä oli kymmenisen henkilöä vuodessa, mutta nykyään salamanisku aiheuttaa kuoleman harvemmin kuin kerran vuodessa.

Salama on sähkövirtaa ja vaarat ovat samanlaisia kuin sähköiskussa: sydänpysähdys ja hengityspysähdys sekä näitä yleensä vähemmän vaaralliset palovammat. Salamat voivat aiheuttaa myös tulipaloja ja sähkölaitteiden rikkoontumisia.

Suurin osa rakennusten salamavahingoista ei johdu suorasta salamaniskusta, vaan ylijännitteistä, jotka tulevat sähkö- tai puhelinverkosta salaman iskettyä siihen melko kaukanakin. Näitä voidaan torjua ylijännitesuojilla tai irrottamalla laite pistorasiasta.

Aukealla kyykistyminen ainoa apuUkkosella tulee suojautua sisätiloihin. Paras suojapaikka ukkosella on auto tai asuntovaunu, sillä niiden metallikuori estää sähkövirtaa tunkeutumasta sisälle. Autossa on kuitenkin syytä olla koskettamatta esim. autoradioon tai korin metalliosiin. Laaja tuulilasi tai lasikatto voi vähentää suojausvaikutusta. Suojaus perustuu siihen, että metallikuori toimii ns. Faradayn häkkinä. Ajettaessa ei autoa tarvitse pysäyttää, ellei näkyvyyden huononeminen tai vesiliirron vaara rankkasateessa sitä edellytä.

Kun rakennusten tai ajoneuvojen turvaa ei ole tarjolla, houkutus suojautua väärällä tavalla voi käydä suureksi. Sateenvarjon käyttö tai puun alle meneminen ovat erittäin vaarallisia suojakeinoja, sillä ne houkuttelevat myös salamoita. Aukealla paikalla, kuten pellolla tai golfkentällä kyykistyminen on ainoa keino suojautua.

Salaman etäisyys määritetään niin, että välähdyksestä aletaan laskea sekunteja. Kun jyrinä alkaa, jaetaan saatu sekuntimäärä kolmella, jolloin saadaan salamaniskupaikan etäisyys kilometreissä.

Lue lisääIlmasähkö ja salamatKysymyksiä ja vastauksia salamoista

Lisätietoja:

tutkija Antti Mäkelä, puh. (09) 1929 4166, antti.makela@fmi.fi