Tiedote 2.3.2007

Tiedote - Ilmatieteen laitos ja Venäjän avaruuskeskus avaruusyhteistyössä velkakonversiorahoi...

Ilmatieteen laitokselle on myönnetty 8 miljoonan dollarin määräraha Suomen ja Venäjän välisestä velkakonversio-ohjelmasta Marsin ja Maan ilmakehien satelliittiohjelmia varten. Rahoituksella tutkitaan kahden satelliittiohjelman toteuttamista yhteistyössä ESAn, NASAn ja Venäjän kanssa, ja ainakin toinen näistä ohjelmista toteutetaan.

MetNet -laskeutujan prototyyppi Ilmatieteen laitoksen tutkimuslaboratoriossa. Aluksen kokonaismassa on noin 17 kg. Kuva: Antonin Halas

Ensimmäinen hankkeista on kansainvälinen (NASA, ESA, EUMETSAT) Molnyia Orbiter Imager -satelliittiohjelma (MOI). Ilmatieteen laitos on osallistumassa venäläisellä kantoraketilla tapahtuvaan satelliitin laukaisuun sekä MOI-satelliitin tuottaman datan vastaanottoon Lapin ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen vastaanottoasemalla Sodankylässä.

MOI-satelliitin pääsovellutus on pohjoisen napa-alueen yläilmakehän tuulten havainnointi. Tämä parantaa sääennusteiden laatua maapallon pohjoisilla alueilla. Lisäksi satelliitin havaintoaineistoa käytetään globaalin ilmastonmuutoksen seurantaan.

Toinen yhteishanke on Mars METNET- ohjelma, jota Ilmatieteen laitos on vuodesta 2001 alkaen kehitellyt yhdessä venäläisten avaruustutkimuslaitosten kanssa. Rahoitusta saaneessa Mars -ohjelmassa tavoitteena on lähettää Marsin pinnalle kaksi uudentyyppistä METNET-laskeutumisalusta tutkimaan Marsin kaasukehää sekä veden määrää Marsin pinnassa. Myöhemmin Marsin ympärille on suunnitteilla muodostaa lukuisien tutkimusasemien havaintoasemaverkko, joka antaisi uutta tietoa Marsin kaasukehän toiminnasta.

Ilmatieteen laitos vastaa Marsin kaasukehää tutkivan METNET-ohjelman tieteellisestä suunnittelusta sekä määrittelee ja suunnittelee laskeutujan hyötykuorman. Ilmatieteen laitos tilaa venäläisiltä avaruusorganisaatioilta tarvittavat laskeutumisjärjestelmät sekä aluksen rungon ja rakenneosat.

METNET-ohjelman venäläiset yhteistyökumppanit ovat olleet Babakin Space Center (BSC) ja Venäjän avaruustutkimuslaitos (IKI). Suunniteltava METNET-laskeutumisalus soveltaa uusinta Babakin Centerissä kehitettyä planeettaluotainten laskeutumisjärjestelmien teknologiaa.

Molempiin avaruusohjelmiin osallistuu lukuisia kansainvälisiä toimijoita, mm. Euroopan avaruusjärjestö ESA, EUMETSAT sekä kansallisia avaruusjärjestöjä. Yhteistyö on jatkoa Suomen aikaisemmalle avaruusyhteistyölle ESAn, NASAn ja Venäjän kanssa.

Näiden ohjelmien kautta kehitetään suomalaista huipputeknologiaa ja mahdollistetaan suomalaisen avaruusteollisuuden osallistuminen suuriin kansainvälisiin avaruushankkeisiin. METNET ja MOI -tutkimusohjelmat ovat kansallisesti tärkeitä tutkimusohjelmia, joiden kautta Suomi osallistuu laajaan kansainväliseen Maan ja planeettojen ilmakehien ja ilmastonmuutoksen tutkimukseen.

MetNet -alukset laskeutuvat Marsiin uuden tyyppisen laskeutumisjärjestelmän avulla. Näin muodostetaan havaintoasemien verkosto, joka tutkii Marsin kaasukehän globaalia dynamiikkaa ja paikallisia ilmiöitä. Näin opitaan ymmärtämään paremmin myös Maapallon ilmakehää ja ilmastonmuutosta. Kuva: BSC/FMI

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Ari-Matti Harri, puh. 050 337 5623, ari-matti.harri@fmi.fiOhjelmapäällikkö Tuija Pulkkinen, puh. 050 511 4165, tuija.pulkkinen@fmi.fiOhjelmapäällikkö Jarkko Koskinen, puh. 050 337 2902,jarkko.koskinen@fmi.fi