Tiedote 28.2.2007

Tiedote - ENVISAT-satelliitti tuottanut tietoa ilmakehästä viisi vuotta

Suurin koskaan rakennettu ympäristösatelliitti Envisat laukaistiin polaariradalle maaliskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2002. Viiden vuoden aikana Envisat on tuottanut valtavan määrän mittaustietoa ilmakehästä.

Kuva: ESA. Envisat-satelliitin ottama kuva Suomesta

Envisatin mukana kulkevat kymmenen mittalaitetta tuottavat edelleen jatkuvaa mittaustietoa Maan ilmakehästä, meristä, jäästä ja maapallon pinnasta. Kaikki mittalaitteet ovat edelleen toiminnassa, vaikka alun perin satelliitin toiminta-ajaksi arvioitiin viisi vuotta. Satelliitin toiminta-aikaa voidaan jatkaa aina vuoteen 2010 saakka.

GOMOS tuottaa tietoa otsonikerroksen tilastaSuomalaiset ovat olleet mukana hyödyntämässä useita Envisatin mittaustuloksia. Ilmatieteen laitos on kehittänyt ja myöhemmin hyödyntänyt erityisesti GOMOS-mittalaitteen tuottamaa tietoa. GOMOS (Global ozone monitoring by occultation of stars) tutkii keski-ilmakehän koostumusta 10 - 100 kilometrin korkeudella. Mittalaitteen päätutkimuskohde on otsonikerroksen tila.GOMOS on tuottanut toiminta-aikanaan ensimmäisiä systemaattisia mittauksia globaalin keski-ilmakehän otsonipitoisuudesta yöaikaan. Merkittävimpiin GOMOSin tutkimustuloksiin kuuluvat myös Auringon hiukkasmyrskyjen vaikutusten seuranta ilmakehän otsoni- ja typpidioksidipitoisuuksiin. GOMOSin mittaukset ovat osoittaneet, että Auringosta lähtöisin olevat hiukkaset vaikuttavat ilmakehän koostumukseen lisäämällä typpidioksidin määrää, joka puolestaan aiheuttaa otsonikatoa varsinaisen otsonikerroksen yläpuolella.

Envisat on yksi suurimmista Euroopan avaruusjärjestön ESAn satelliittihankkeista. Satelliittia suunniteltiin ja rakennettiin 15 vuotta. Sen laukaisu siirtyi vuosi vuodelta johtuen viivästyksistä mittalaitteiden rakentamisessa. Myös laukaisu viivästyi Ariane 5 -kantoraketin ongelmien vuoksi. Envisat laukaistiin lopulta onnistuneesti 800 kilometrin korkeuteen 1. maaliskuuta 2002. Alun hankaluuksista huolimatta Envisat on osoittautunut Eurooppalaisen ilmakehätutkimuksen onnistumistarinaksi.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Johanna Tamminen, puh. (09) 1929 4665johanna.tamminen@fmi.fiTutkimusprofessori Erkki Kyrölä, puh. (09) 1929 4640, erkki.kyrola@fmi.fi

Ilmakehän kemiaa tutkivat satelliittiprojektit