Tiedote 26.6.2006

Tiedote - Suomen säähavaintoasemien automatisointi huippuluokkaa

Maailman ilmatieteen järjestö WMO toivoo lisäinvestointeja säähavaintoasemien automatisointiin. WMO muistuttaa että automaattisten säähavaintoasemien lisääminen eri puolilla maailmaa parantaa maanpinnan ja ilmakehän välisen vuorovaikutuksen ymmärtämystä.

Automaattinen auringonsäteilymittari Helsingin Kumpulassa, Dynamicumin katolla. Kuva: Antonin Halas.

WMO suosittelee lisäinvestointeja automaattisten sääasemien hankintaan. Automaattisten sääasemien lisääntyminen eri puolilla maailmaa viimeisten vuosikymmenien aikana on vaikuttanut huomattavasti ilmaston ja maanpinnan välisen vuorovaikutuksen ymmärrykseen, Maailman ilmatieteen järjestön, WMO:n pääsihteeri Michel Jarraud totesi.

Suomen havaintoverkosto huippuluokkaaSuomen Ilmatieteen laitos on saanut kiitosta säähavaintoverkostonsa automatisoinnin korkeasta asteesta. Hyvänä esimerkkinä tästä on koko maan kattava tutkaverkosto.

Ilmatieteen laitos pyrkii tulevaisuudessa siihen, että automatisointiprosentti hipoisi tulevaisuudessa liki sataa. Tämä mahdollistaa ajallisesti entistä tiheämmän säähavaintojen teon. Samalla havaintojen reaaliaikaisuus, luotettavuus paranevat ja laadunvalvonta helpottuu.

Ilmatieteen laitos on käyttänyt automatisoinnista kerääntynyttä asiantuntemustaan hyväksi ja toteuttanut viime vuosikymmenien aikana useita erilaisia kehitys- ja konsultointihankkeita eri puolilla maailmaa. Parhaillaan Ilmatieteen laitos on mukana modernisoimassa Liettuan sääpalvelua. Tavoitteena on modernisoida ja automatisoida Liettuan säähavaintoverkostoa, tehostaa havaintojen siirtoa ja käsittelyä sekä parantaa havaintojen laadunvarmistusta ja käyttöä.

World Dayn teemana aavikoitumisen estäminenAavikoituminen vaikuttaa arviolta 250 miljoonan ihmisen elämään ja uhkaa yli miljardia ihmistä yli sadassa maassa.

WMO:n mukaan automaattiasemia tarvitaan erityisesti kehittyvissä ja vähemmän kehittyneissä maissa. Automaattiset säähavaintoasemat tarjoavat taloudellisesti kannattavan tavan kamppailla aavikoitumista vastaan.

Parantaakseen säähavaintojen tarkkuutta ja saadakseen havaintoja myös syrjäisistä paikoista, monet kansalliset ilmatieteen laitokset ovat tihentäneet automaattisäähavaintoasemista koostuvaa verkostoa. Esimerkiksi Kiinassa vuonna 1995 toiminnassa olleista yli 2000 säähavaintoasemasta yksikään ei ollut automaattinen. Viime vuonna Kiinan 2404:stä säähavaintoasemasta 2002 kappaletta oli automatisoitu. Myös monissa muissa maissa säähavaintoasemia on automatisoitu nopeaan tahtiin.

Sademäärä on yksi tärkeimmistä aavikoitumiseen liittyvistä ilmastotiedoista. Tarkka tieto sademääristä tuottaa lisätietoa aavikoitumiselle riskialttiimmista alueista. Automaattiasemien avulla saadaan välittömästi tarkkaa tietoa sademääristä ja tiedot voidaan sähköisessä muodossa välittää tietoja tarvitseviin paikkoihin.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Pertti Valkovuoripuh. (09) 1929 5710pertti.valkovuori@fmi.fi

Carine Richard-Van MaeleChief, Communications and Public Affairs, WMOTel: +41 (0)22 730 83 15E-mail: cpa@wmo.int