Tiedote 14.9.2005

Tiedote - Voimakkaan UV-säteilyn raja rikki kesällä noin 10 päivänä

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuluneena kesänä UV-indeksi saavutti Etelä-Suomessa arvon 6 eli voimakkaan säteilyn rajan noin kymmenenä päivänä. Otsonikato lisää maanpinnalle saapuvan UV-säteilyn määrää niin, että nykyään saadaan keskimäärin noin 10 % enemmän UV-säteilyä kuin otsonikatoa edeltävänä aikana, esimerkiksi 1970-luvulla.

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitos mittaa auringon UV-säteilyä kuudella paikkakunnalla eri puolella Suomea. Kuluneena kesänä UV-indeksi saavutti Etelä-Suomessa arvon 6 noin kymmenenä päivänä. Lounais-saariston Utön asemalla näitä voimakkaan UV-säteilyn päiviä oli eniten, 12 kappaletta. Maamme keskiosassa, Jyväskylän asemalla, havaittiin kaksi voimakkaan UV-säteilyn päivää, kun taas kauempana pohjoisessa Sotkamossa ja Sodankylässä UV-indeksin maksimiarvot jäivät viiteen. Tämän kesän tilanne vastaa kymmenen vuoden mittausaikasarjan perusteella keskimääräistä kesää.

UV-indeksi kuvaa ihon punehtumisen kannalta merkityksellisen säteilyenergian määrää. UV-säteilyltä suojautumista suositellaan, kun UV-indeksi saavuttaa arvon 3. Tämä suojautumisraja ylittyi kesällä Etelä-Suomessa lähes päivittäin, ja pohjoisessakin keskimäärin kahtena päivänä kolmesta.

Pohjoinen stratosfääri, eli ilmakehä noin 10-50 kilometrin korkeudella, oli talvena 2004/2005 poikkeuksellisen kylmä. Montrealin päästösopimuksen positiivisista vaikutuksista huolimatta ihmistoiminnasta peräisin olevan kloorin pitoisuus stratosfäärissä on yhä niin korkea, että kylmää talvea seuraa aina otsonikato. Otsonikato vaikuttaa selvästi kevään kokonaisotsoniarvoihin ja sitä kautta myös maanpinnalle saapuvaan UV-säteilyyn. Kevään otsonikadon vaikutus kuitenkin heikkenee vähitellen kesän kuluessa. Keskimäärin UV-säteilyä saadaan nykyään noin 10 % enemmän kuin otsonikatoa edeltävänä aikana.

Jokioisissa ja Sodankylässä vietetään UV-säteilymittauksien vuosijuhliaTänä kesänä tuli kuluneeksi kymmenen vuotta siitä kun Jokioisten observatoriossa aloitettiin UV-säteilyn mittaaminen. Sodankylässä mittaukset aloitettiin jo vuonna 1990. Jokioisissa kesäkauden suurimmat UV-annokset on mitattu aurinkoisina kesinä 1995 ja 1999. Pienin kesäannos saatiin vuonna 1998, koska kesä oli hyvin pilvinen. Kylmien talvien 1996, 2000 ja 2005 aiheuttama otsonikato näkyy Jokioisten mittauksissa kohonneena UV-säteilymääränä keväällä, erityisesti maaliskuussa. Sodankylässä vaikutus näkyy myös huhtikuun havainnoissa. Kesällä pilvisyyden vaihtelut ovat suurin UV-säteilymääriin vaikuttava yksittäinen tekijä.

Otsonikerroksen suojelupäivä 16. syyskuutaKansainvälistä otsonikerroksen suojelupäivää vietetään 16. syyskuuta. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota stratosfäärin otsonikatoon ja sen syihin ja seurauksiin. Samalla juhlistetaan Montrealin protokollan allekirjoittamisen vuosipäivää. Protokolla, jossa määrätään otsonikerrosta tuhoavien halogeeniyhdisteiden valmistusta ja käyttöä, allekirjoitettiin 16. syyskuuta vuonna 1987.

Lue lisääUV-indeksin ennuste Euroopassa

Lisätietoja:

erikoistutkija Aapo Tanskanen, puh. (09) 1929 4156tutkija Leif Backman, puh. (09) 1929 4179tutkija Anders Lindfors, puh. (09) 1929 4170Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@fmi.fi