Tiedote 28.8.2005

Tiedote - Heikko trombi aiheutti ennätysmäärän loukkaantumisia Helsingissä

Sunnuntaina Helsingissä yhdeksän ihmisen loukkaantumiseen johtanut sääilmiö oli Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoiden mukaan heikko trombi. Trombi ei kuitenkaan koskaan aiemmin ole aiheuttanut näin monta loukkaantumista.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi ja trombiasiantuntija Jenni Teittinen kertoo, että sunnuntaiaamun tapauksessa oli alustavien arvioiden mukaan kyseessä heikko trombi. - Sekin voi tosin olla vaarallinen, kuten yksikin salama voi tappaa, Teittinen toteaa.

Teittisen mukaan näin monia loukkaantumisia aiheuttanutta trombia ei Suomessa ennestään tunneta. Trombit ovat kuitenkin vaatineet myös kuolonuhreja, mm. 30-luvulta tunnetaan joitain tapauksia.

Trombin synnyn pohjalla yleensä kuuro- tai ukkospilvet

- Trombi on silminhavaittava, suppilomainen pyörre pilven alapinnan ja maanpinnan välissä. Suomen oloissa pyörteen halkaisija on yleensä muutama kymmenen metriä ja vahinkoalue noin 50 metriä, kuvaa ilmiötä Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ari-Juhani Punkka.

- Joissakin harvinaisissa tapauksissa pyörteen halkaisija ja tuhoalue voi olla parisataa metriä, kuten Kontiolahdella kesällä 2004, Punkka kertoo.

Trombin synnyn pohjalla ovat yleensä kuuro- tai ukkospilvet, joita Ilmatieteen laitos oli viikonlopulle ennustanut.

- Säätutkakuvien perusteella sunnuntaiaamun trombin aiheuttanut pilvi näytti aivan tavanomaiselta kuuropilveltä. Kuuropilvi oli hyvin pienikokoinen eikäsiihen liittynyt maasalamointia. Vastaavan näköisiä kuuropilviä havaittiin säätutkakuvissa tapahtumaketkellä pelkästään Etelä-Suomen alueellauseita kymmeniä, Jenni Teittinen kuvaa Helsingin tilannetta.

Trombin ennustaminen vaikeaa

Trombeja tutkitaan Ilmatieteen laitoksella aktiivisesti, ja niiden syntymekanismi tunnetaan jo varsin hyvin. Trombin ennustaminen on kuitenkin niin vaikeaa, että trombivaroituksia ei Euroopassa erikseen anneta.

- Suomalaisen trombin syntyolosuhteet ovat täysin erilaisia kuin esim. USA:n alueen tornadojen. Siksi tarvitsemme vielä runsaasti Suomen oloja koskevaa trombitutkimusta, Jenni Teittinen sanoo.

Helsingin trombin lisäksi Ilmatieteen laitos sai sunnuntai-iltapäivänä vielä tarkistamattomat trombi-ilmoitukset myös Isojoelta ja Vuohijärveltä.

Tänä vuonna trombihavaintoja on ilmoitettu Ilmatieteen laitokselle tavanomaista enemmän. Trombeja havaitaan Suomessa keskimäärin 10 tapausta vuodessa, joista puolet ovat veden yllä syntyviä trombeja eli vesipatsaita. Onnettomuuksia trombit aiheuttavat muutaman kerran kesää kohti.