Tiedote 16.6.2005

Tiedote - ECMWF ja ESA solmivat yhteistyösopimuksen

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus (ECMWF) ja Euroopan avaruusjärjestö (ESA) ovat allekirjoittaneet sopimuksen yhteistyöstä. Sopimus molemminpuolisesta tiedon ja asiantuntemuksen vaihdosta varmistaa pitkäaikaisen yhteistyön eurooppalaisten organisaatioiden välillä.

Envisat-satelliitin ottama yhdistelmäkuva pilvettömästä Euroopasta. Kuva: ESA.

Uusi sopimus takaa nykyisten projektien jatkuvuuden sekä tiedonsaannin ja -vaihdon ESAn ja ECMWF:n välillä. Sopimuksesta on hyötyä myös Ilmatieteen laitokselle, sillä yhteistyö kehittää Suomenkin keskipitkän aikavälin sääennusteita sekä ilmanlaadun tarkkailua.

ECMWF ja ESA ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 1983 lähtien. ECMWF on johtava ESAn kehittämien satelliittien tuottamien tietojen käyttäjä. Omalta osaltaan se auttaa satelliittien avulla saadun tiedon laadun valvonnassa. Nykyään ECMWF käyttää jatkuvasti lähes reaaliaikaista ERS-2- ja Envisat-satelliittien tuottamaa tietoa sääennusteissaan. Se myös vahvistaa satelliittien tulosten paikkansapitävyyden vertaamalla tietoja meteorologisista tapahtumista muihin maa- ja avaruuspohjaisiin lähteisiin ja omiin numeerisiin mallituotteisiinsa. Lisäksi keskus käyttää ESAn tietoja mittapuuna omien numeeristen malliensa arviointiin ja kehittelyyn

Perinteisen ilmatieteellisen havaintotiedon ohella ECMWF on alkanut käyttää monipuolisesti ympäristön tilaa kuvaavaa satelliittitietoa. Satelliitit tuottavat tietoa esimerkiksi otsonista, ilman epäpuhtauksista, kasvihuonekaasuista ja ilmakehän koostumuksesta. Tämän ansiosta ECMWF:lla on entistä paremmat valmiudet ennustaa paitsi säätä, myös ilmanlaatua.

ECMWF on riippumaton kansainvälinen organisaatio, jonka tehtävänä on kehittää ja tuottaa keskipitkän aikavälin eli noin 10 vuorokauden päähän ulottuvia numeerisia sääennusteita. Sääennusteet ovat jäsenmaiden käytettävissä. Tehtäviin kuuluu myös tieteellinen tutkimus ja mallikehittely sekä meteorologisten aineistojen keruu ja tallennus. Järjestöön kuuluu 18 jäsenmaata ja 7 yhteistyösuhteessa olevaa maata. Suomi on ollut ECMWF:n jäsen sen perustamisesta, vuodesta 1975 lähtien.

ESA:n yleinen tavoite on kehittää avaruusteknologiaa ja pitää Eurooppa mukana poliittisesti ja taloudellisesti merkittävän tieteenalan kehityksen eturintamassa. ESAlla on 17 jäsenvaltiota, joihin myös Suomi kuuluu.

Lue lisääECMWF:n verkkopalveluESA:n verkkopalvelu

Lisätietoja:

Varapääjohtaja Mikko Alestalopuh. (09) 1929 4100mikko.alestalo@fmi.fi