Tiedote 20.6.2005

Tiedote - Kesän UV-säteily on nyt voimakkaimmillaan

Auringon ultraviolettisäteily on viime päivinä ollut voimakasta etenkin Etelä-Suomessa. UV-säteilyn voimakkuutta kuvaava UV-indeksi on saavuttanut arvon 6, ja Ilmatieteen laitos on antanut huomautuksen voimakkaasta UV-säteilystä.

Voimakas UV-säteily aiheutuu korkealta paistavasta auringosta, vähäpilvisestä säästä sekä hieman keskimääräistä ohuemmasta otsonikerroksesta. Etelä-Suomessa UV-indeksin arvo 6 saavutetaan keskimäärin vajaana kymmenenä päivänä kesässä, joten tämänhetkinen tilanne ei merkittävästi poikkea tavanomaisesta.

Aiemmin kevättalvella pohjoisella napa-alueella havaittu poikkeuksellisen voimakas otsonikato vaikuttaa edelleen lievästi kesän 2005 UV-säteilymääriin Suomessa. Otsonikadon jäljiltä pohjoisen napa-alueen otsonikerros on edelleen noin 5-10 % keskimääräistä ohuempi ja sen palautumisen ennalleen odotetaan kestävän syksyyn asti. Keskimääräistä ohuempi otsonikerros tulee näkymään myös kesällä hieman kohonneina UV-säteilymäärinä, mikäli pilvisyys ei ole erityisen runsasta.

Suomessa UV-säteilyn vuotuiset maksimiarvot havaitaan kesä-heinäkuussa, jolloin UV-indeksi saavuttaa Etelä-Suomessa maksimiarvon 5-6 ja Pohjois-Suomessa arvon 4-5. Lomamatkalle lähtijöiden on syytä muistaa, että UV-säteily on huomattavasti voimakkaampaa etelän lomakohteissa. Esimerkiksi Välimeren alueella UV-indeksin maksimiarvot vaihtelevat tähän vuodenaikaan välillä 8-10. Lähellä päiväntasaajaa UV-indeksi on noin 15. UV-indeksi eli UVI ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Suojautumistarve alkaa indeksin saavuttaessa arvon 3. Voimakkaan säteilyn tiedotuksen Ilmatieteen laitos antaa kun UVI saavuttaa arvon 6. YK:n suositusten mukaista UV-indeksiä käytetään ympäri maapalloa samalla tavalla.

Auringossa oleskelua syytä välttää keskipäivälläOmalla käyttäytymisellään voi huomattavasti vaikuttaa saamaansa UV-altistukseen. Pilvettömänä päivänä noin puolet UV-säteilystä tulee auringon suorana säteilynä. Toinen puoli saadaan muualta taivaalta ns. hajasäteilynä. Avoimella paikalla kuten vesillä, rannalla tai heinäpellolla UV-altistus voi tästä syystä olla yllättävän suuri. Myös auringon korkeuskulma, vallitseva pilvisyys sekä ihmisen sijainti ja toiminta vaikuttavat huomattavasti saadun säteilyn määrään. Kesäpäivän koko UV-säteilystä noin puolet tulee kello 11-15 välisenä aikana, joten auringossa oleskelua kannattaa välttää keskipäivällä.

Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen UVI-palvelusta voi tarkistaa alkavan päivän UV-indeksin ennusteen 25 paikkakunnalle ympäri Eurooppaa. Mukana on suosittuja lomakohteita, kuten Barcelona, Budapest, Pariisi, Rhodos ja Palma de Mallorca. Sivuilla ovat nähtävissä myös päivittäiset UV-havainnot ja ennusteet kuudelta paikkakunnalta eri puolilta Suomea. Kesäkaudella Suomen UV-indeksin ennusteita ja havaintoja kerrotaan myös muun muassa YLE Radio Suomen ja Radio Vegan sääennusteiden yhteydessä.

Lue lisääIhon suojaamisesta auringonpaisteelta

Lisätietoja:

Erikoistutkija Aapo Tanskanenpuh. (09) 1929 4156Tutkija Anders Lindforspuh. (09) 1929 4170