Tiedote 12.10.2004

Tiedote - Suomen tutkaverkoston täydentyminen parantaa sääennusteita

Ilmatieteen laitoksen säätutkaverkostoa täydennetään hankkimalla uusi säätutka Pohjanmaalle Vimpelin kuntaan Lakeaharjulle.

Ilmatieteen laitoksen 7. tutka vihittiin käyttöön Luostolla vuonna 2000. Kuva: Ilpo Koskinen, Kimarko.

Vimpelin kuntaan rakennettava uusi tutka parantaa huomattavasti säätutkapalvelua etenkin Pohjanmaan alueella. Pohjanmaa on ollut tähän saakka viimeisimpiä paikkoja Suomessa, josta hyvälaatuista tutkakuvaa ei ole ollut saatavissa. Ilmatieteen laitoksen tutkaverkon peitto on maailman parhaita. Uusimman tutkan rakentamisen jälkeen Suomen säätutkaverkko on erittäin kattava, ja siihen kuuluu kahdeksan tutka-asemaa. Muut säätutkat sijaitsevat Korppoossa, Vantaalla, Anjalankoskella, Ikaalisissa, Kuopiossa, Utajärvellä ja Luostotunturilla Sodankylässä.

Sopimus uuden tutkapaikan vuokraamiseksi 15 vuoden ajaksi on tehty syksyn aikana Vimpelin kunnan kanssa. Tutkan toiminta alkaa syksyllä 2005. Tutkatoimittaja valitaan ensi vuoden alkuun mennessä.

Tutka havaitsee nopeasti muuttuvat säätilanteetSäätutkan havainnot tukevat Ilmatieteen laitoksen sääpalvelua erityisesti Pohjanmaalla, mutta siitä on apua myös koko maan säänennustamisessa. Säätutka on korvaamaton apuväline ennustettaessa nopeasti muuttuvia säätilanteita. Uusi tutka parantaakin mm. ilmailua, teiden kunnossapitoa ja vesilläliikkujia varten tehtäviä lyhytaikaisia sääennusteita. Säätutka on tärkeä havaintoväline lyhytkestoisten sääennusteiden laadinnassa ja sateen alueellisessa havaitsemisessa. Erityisesti talvella uuden tutkan avulla lumisateen ajankohdan ja voimakkuuden ennustaminen on entistä helpompaa.

Ilmatieteen laitos tuottaa säätutkakuvia omaan, yleiseen sekä asiakkaidensa käyttöön. Tutkakuvat ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi TV:n säätiedotusten yhteydessä. Yleisölle välitettävät tutkakuvat on rakennettu usean kuvan yhdistelmästä, sillä se antaa parhaan kuvan sadetilanteesta. Ilmatieteen laitos tekee tutkamittauksia viiden minuutin välein. Näistä tehty kuvasarja näyttää sadepilvien liikkeen, ja sen avulla voi jokainen tehdä ennusteen sadealueen liikkeestä seuraavan 2-3 tunnin ajalle.

Lisätietoja:

Kehittämispäällikkö Keijo Leminen, puh. (09) 1929 5700