Tiedote 26.7.2004

Tiedote - Double Star 2 -satelliitti laukaistu onnistuneesti avaruuteen

Euroopan avaruusjärjestön, ESAn ja Kiinan kansallisen avaruushallinnon yhteistyössä rakentaman Double Star -satelliittikaksikon toinen satelliitti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen sunnuntaina 25. heinäkuuta Kiinan Taiyuanista kello 10.05 Suomen aikaa. Ilmatieteen laitoksella on keskeinen asema kansainvälisessä Maan magneettikentän mallinnustutkimuksessa, joka hyödyntää Double Starin ja ESAn Cluster-hankkeiden mittausaineistoja.

Kuva: ESA

Double Star -satelliitit tutkivat maapallon lähiavaruuden avaruussäätä 18 kuukauden ajan. Ensimmäinen satelliitti laukaistiin avaruuteen joulukuussa 2003. Sen rata on suunniteltu siten, että havainnot kertovat satelliitteja häiritsevien hiukkaspurkausten ja sähkömagneettisten häiriöiden voimakkuudesta. Tänään laukaistu toinen satelliitti kulkee navat ylittävällä radalla, ja sen avulla voidaan tutkia avaruudesta yläilmakehään tulevia varattuja hiukkasia ja niiden kuljettamia sähkövirtoja. Varautuneiden hiukkasten ajalliset vaihtelut liittyvät revontulten esiintymiseen. Lisäksi avaruussääilmiöt voivat aiheuttaa häiriöitä maan päällä ja avaruudessa toimivissa teknologisissa järjestelmissä, kuten GPS-paikannussatelliiteissa. Ilmatieteen laitoksen tavoitteena on kehittää ennustusmenetelmiä, joilla häiriöherkkää teknologiaa voidaan etukäteen suojata avaruussään aiheuttamilta häiriöiltä.

Ilmatieteen laitos osallistuu Double Star -satelliittien tekemien magneettikenttämittausten analysointiin sekä vertailuaineiston tuottamiseen koko Skandinavian kattavalla magneettikenttää ja revontulia mittaavalla laiteverkolla. Vertailemalla Double Star- ja Cluster-satelliittien havaintoja maanpinnalta tehtyihin mittauksiin, saadaan uutta tietoa Auringon vaikutuksesta Maan lähiavaruuden avaruussäävaihteluihin ja näiden ilmiöiden vaikutuksista yläilmakehän revontuli-ilmiöihin.

Lue lisääRevontulien ennustaminenDouble Star -tutkimushanke ESADouble Star -laukaisu ESA

Lisätietoja:

Johtaja Tuija Pulkkinen, puh. (09) 1929 4654 tai 050 352 2074Erikoistutkija Kirsti Kauristie, puh. 050 379 8233