Tiedote 1.7.2004

Tiedote - Cassini-Huygens -luotain saapunut Saturnuksen kiertoradalle

Vuonna 1997 matkaan lähtenyt Cassini-Huygens -luotain saapui Saturnuksen kiertoradalle torstaina 1. heinäkuuta. Cassini-Huygens on Yhdysvaltojen avaruushallinnon NASAn ja Euroopan avaruusjärjestön ESAn yhteinen planeettahanke, joka koostuu Saturnuksen Cassini-kiertolaisesta (NASA) ja Titanin Huygens-pintalaskeutujasta (ESA). Ilmatieteen laitos on mukana Cassini-Huygens -hankkeessa tieteellisen mittausaineiston hyödyntäjänä sekä laitetoimittajana.

Kuva: NASA

Cassini-luotain tutkii Saturnuksen ympäristöä neljän vuoden ajan. Hankkeen tavoitteena on kerätä tietoa Saturnuksen kaasukehästä, magnetosfääristä ja rengasjärjestelmästä. Cassini-luotaimessa on mukana kaksitoista mittalaitetta ja se alkaa välittää mittausaineistoa Maahan heti saavuttuaan Saturnuksen kiertoradalle. Cassini-Huygens -hankkeen toinen pääkohde on Saturnuksen suurin kuu, Titan, jonka kaasukehän koostumus oletettavasti on lähellä Maan varhaisvaiheiden kaasukehää. Huygens-laskeutuja irrottautuu Cassinista ja valmistautuu laskeutumaan Titanin pinnalle tammikuussa 2005. Huygens tulee samalla tekemään avaruustutkimuksen historiaa, sillä se tulee olemaan kauimmaksi aurinkokunnassamme edennyt planeettalaskeutuja.

Cassini-Huygens -hanke on osa Ilmatieteen laitoksen planeettatutkimusohjelmaa, jossa selvitetään auringosta peräisin olevien sähköisten hiukkasten eli aurinkotuulen vaikutusta planeettojen kaasukehiin ja avaruuspölyyn. Ainutlaatuista havaintoaineistoa odotetaan erityisesti Titaniin laskeutuvalta Huygens-luotaimelta. Huygensin tekemien mittausten toivotaan tuovan lisävalaistusta kysymyksiin aurinkokuntamme syntyhistoriasta, elämän kehittymisestä ja esiintymisestä aurinkokunnassamme.

Huygens-laskeutujassa on mukana kuusi mittalaitetta. Ilmatieteen laitos on toimittanut Huygensiin kaasukehän paineprofiilin mittauslaitteen, joka on osa laskeutujan ilmakehäinstrumenttia. Painemittauslaite perustuu Ilmatieteen laitoksen kehittämiin mittalaiteratkaisuihin ja Vaisalan antureihin. Sen valmistukseen ovat Ilmatieteen laitoksen lisäksi osallistuneet Suomen Optomekaniikka Oy ja Teknillinen korkeakoulu. Titanin olosuhteet asettavat tutkimuslaitteille erityisen kovat vaatimukset. Kaasukehän lämpötila on alimmillaan noin -200 °C. Titanin pinnalla lämpötila on noin -180 °C. Kaasun paine Titanin pinnalla on noin 1,5 kertaa suurempi kuin Maan ilmakehän pintapaine.

llmatieteen laitos tutkii yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa myös Cassini-luotaimen hiukkasmittalaitteen havaintoja. Mittalaitteen suunnittelusta ja rakentamisesta vastasivat Oulun yliopisto ja VTT.

Lue lisääPlaneettojen ja kuiden kaasukehätCassini-Huygens -tutkimushankeNASAn Cassini-Huygens -verkkosivutESAn Huygens-verkkosivut

Lisätietoja:

Erikoistutkija Ari-Matti Harri, puh. 050 337 5623Akatemiatutkija Esa Kallio, puh. (09) 1929 4636Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@fmi.fi