Tiedote 7.4.2003

Tiedote - Suomen kaupunkien ilmanlaatu varsin hyvä

Ilmanlaatu Suomen kaupungeissa on Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen mukaan eurooppalaiseen tasoon verrattuna varsin hyvä. Saastepitoisuudet eivät ole ylittäneet EU:n direktiivien mukaisia raja-arvoja viime vuosina. Erityisen suotuisaa kehitys on ollut rikkidioksidille ja hiilimonoksidille, joiden pitoisuudet ovat kuluneella vuosikymmenellä olleet valtaosin laskussa. Myös typpidioksidipitoisuudet ovat hieman pienentyneet useiden kaupunkien keskustoissa vastaavana aikana. Hengitettävien hiukkasten pitoisuuksien kehityksessä ei sen sijaan ole vielä päästy yleiselle laskevalle kehityssuunnalle. Tiedot perustuvat Suomen kaupungeissa ja taajamissa sijaitsevan yli sadan ilmanlaadun mittausaseman tuloksiin vuosilta 1990-2000.

Suomessa raja-arvojen suhteen ongelmallisimpia ovat liikenneympäristöjen typpidioksidi ja hengitettävät hiukkaset. Typpidioksidin raja-arvot ovat Suomessa vaarassa ylittyä lähinnä poikkeuksellisen epäedullisissa talvisissa säätilanteissa. Hiukkasten kannalta ongelmallisin aika on kevään pölykausi, mikä johtuu liikenteen ja poistamattoman hiekoitushiekan yhteisvaikutuksesta kuivilla kaduilla.

Suomen kansallisia ilmanlaatutavoitteita ei ole kuitenkaan vielä kaikkialla saavutettu. Kansalliset tavoitteet on ilmaistu ohjearvoina, jotka on otettava huomioon muun muassa maankäytön, liikenteen ja teollisuustoiminnan suunnittelussa. Kansallisten ohjearvojen ylityksiä esiintyy eniten hiukkasten ja haisevien rikkiyhdisteiden kohdalla. Vuonna 2000 hengitettävien hiukkasten vuorokausiohjearvo ylittyi lähes 40 prosentissa mittausasemista. Haisevien rikkiyhdisteiden vuorokausiohjearvo ylittyi lähes joka viidennellä mittausasemalla. Rikkidioksidin ja typpidioksidin ohjearvot ylittyivät vain neljällä asemalla sadasta.

Verrattuna muun Euroopan vastaaviin ilmanlaadun seurannan tuloksiin, Suomen pitoisuudet ovat keskimääräiseltä tasoltaan varsin matalia. Myöskään ilmansaasteiden korkeimmat lyhytaikaispitoisuudet eivät yllä Euroopan suurkaupungeissa ja teollisuuskeskittymissä mitattuihin pitoisuuksiin.

Ilmanlaatu Suomessa - mitatut pitoisuudet suhteessa ohje- ja raja-arvoihin sekä vertailuja eurooppalaisiin pitoisuustasoihin. Julkaisu pdf-muodossa.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Pia Anttila puh. (09) 1929 5410, 050 368 6420