Tiedote 4.12.2002

Tiedote - Risto Pellisestä ESA:n tiedeohjelmaneuvoston puheenjohtaja

Ilmatieteen laitoksen geofysiikan tutkimuksen johtaja, professori Risto Pellinen on yksimielisesti valittu Euroopan avaruusjärjestö ESA:n tiedeohjelmaneuvoston puheenjohtajaksi vuosiksi 2002-04. Kyseessä on merkittävin avaruustutkimustoiminnan luottamustehtävä Euroopassa.

Risto Pellinen on muun muassa kansainvälisen avaruustutkimus-instituutti ISSI:n puheenjohtaja ja on toiminut kansainvälisen Mars-työryhmä IMEWG:n puheenjohtajana sekä neuvonantajana useissa alan keskeisissä hankkeissa.

ESA:n tiedeohjelmaneuvostossa on 15 jäsenmaata, jotka yhdessä päättävät ESA:n pakollisen tiedeohjelman 360 miljoonan euron vuosibudjetin käyttämisestä sekä suunnittelevat tulevia tiedeohjelmahankkeita aina vuoteen 2020 asti.

Ensimmäisessä Pellisen johtamassa kokouksessa päätettiin toteuttaa Venus Express -ohjelma, jossa luotain laukaistaan tutkimaan Venuksen ilmakehää vuonna 2005. Samassa kokouksessa neuvoteltiin alustavasti ESA:n osallistumisesta seuraavan sukupolven avaruusteleskooppiin yhdessä NASA:n kanssa. Kokouksessa keskusteltiin myös tiedelaitteiden kansallisesta rahoittamisesta tulevaisuudessa ohjelmassa, jonka periaatteelliset sitoumukset ulottuvat vuoteen 2012 asti. Seuraava tiedeohjelma-neuvoston kokous järjestetään helmikuun lopulla.

Alkaneella toimikaudella tiedeohjelmaneuvosto päättää muun muassa Euroopan, Venäjän ja Japanin yhteisen Merkurius-tutkimusohjelman ja kuu-ohjelma Smart 2:n toteutustavoista, seuraavan sukupolven avaruusteleskoopin viemisestä avaruuteen sekä useista muista pitkän tähtäimen avaruustutkimusprojekteista. Suomi on vahvasti mukana mittalaitteiden ja satelliittien valmistajana, kun tammikuussa laukaistava Rosetta-satelliitti suuntaa komeetta Wirtaselle ja kun Mars Express laukaistaan kesäkuun alussa.

Ilmatieteen laitoksen ja samalla myös Suomen ensimmäinen avaruusprojekti käynnistyi 1. toukokuuta 1985. Sen jälkeen Ilmatieteen laitos on osallistunut yhteensä 40 hankkeeseen, joista 10 laukaistaan avaruuteen vuosien 2003 ja 2004 kuluessa.

Lisätietoja:

Risto Pellinen, puhelin (09) 1929 4600, 050 511 4165

Lue lisää tiedeohjelmaneuvostosta