Tiedote 21.8.2014

Elokuun alun rankat sateet eivät ole nostaneet vesistöjen tulvariskiä

Elokuussa on satanut tähän mennessä paikoin harvinaisen paljon. Tulvakeskuksen mukaan sateet eivät ole kuitenkaan aiheuttaneet vesistötulvariskiä. Rankat sadekuurot lisäävät kuitenkin taajamatulvien riskiä.
Kuva: Eija Vallinheimo

Elokuussa on tähän mennessä satanut etenkin lounais- ja länsirannikon läheisyydessä sekä Meri-Lapissa paikoin harvinaisen paljon. Toisaalta maan keskiosassa sadetta on kertynyt rannikkoalueita lukuun ottamatta selvästi tavanomaista vähemmän.

Paikoin jo satanut tuplasti koko elokuun sademäärä

Elokuussa on tähän mennessä kertynyt sadetta eniten Kaarinassa (179 mm) ja Somerolla (178 mm). Tilastojen valossa elokuussa sataa keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa 70 - 90mm, maan pohjoisosassa 60 - 80 mm. Vuosien väliset erot sademäärissä ovat kuitenkin suuria. Paikoin sadetta on siis kertynyt jo kaksinkertainen määrä koko elokuun keskiarvoon nähden. Toisaalta maan keskiosassa on ollut rannikkoalueita lukuun ottamatta tavanomaista vähäsateisempaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan koko kuluvan elokuun suurin tuntisademäärä on Vaasassa 4. elokuuta mitattu 36,5 millimetriä. Vaasassa mitattiin myös koko elokuun toistaiseksi suurin vuorokauden sademäärä, 63 millimetriä. Parin viime viikon aikana suurin vuorokauden aikainen sademäärä mitattiin Someron Salkolassa.  Somerolla satoi 11. päivä 56 mm ja heti 18. päivä 55 mm.

Sateet eivät aiheuta merkittävää vesistötulvariskiä

Tulvakeskuksen mukaan ennen sateita maaperä oli hyvin kuivaa suuressa osassa maata, etenkin Etelä- ja Lounais-Suomessa. Varsinais-Suomessa maaperä muuttui muutamassa päivässä harvinaisen kuivasta märäksi. Esimerkiksi Vantaanjoella poutajakson jälkeisten sateiden ensimmäiset 50 mm eivät nostaneet lainkaan jokien virtaamia. Vielä tämänkin jälkeen osa vedestä imeytyi kuivaan maaperään.

Sateet ovat nostaneet virtaamia Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Lapväärtinjoessa ja Teuvanjoessa. Nousu jatkuu vielä lähipäivinä, mutta ennusteiden mukaan jokien pinnat eivät nouse tulvakorkeuksiin. Rankkasateet voivat kuitenkin aiheuttaa taajamatulvia, kertoo päivystävä hydrologi Harri Myllyniemi Suomen ympäristökeskuksesta.

Sää jatkuu epävakaisena

Viime päivien runsaat vesisateet ovat liittyneet loppukesän laaja-alaiseen matalapaineeseen, jossa tulee tyypillisesti, alailmakehän suuresta kosteussisällöstä johtuen, runsaita vesisateita. Tällä kertaa sateiden voimakkuutta on lisännyt pitkän hellejakson lämmittämä merivesi, josta on päässyt haihtumaan lisää kosteutta ilmakehään.

"Lähipäivinä sää jatkuu epävakaisena eli sadetta tai sadekuuroja tulee ajoittain lähes koko maassa. Sateet eivät kuitenkaan liene enää yhtä runsaita kuin alkuviikolla. Ennustetut sademäärät ovat viikonloppuun ulottuvalla ajanjaksolla suuressa osassa maata 10 - 40 mm, Keski- ja Pohjois-Lapissa vähemmän. Runsaimmat sademäärät ovat odotettavissa rannikkoseuduille sekä Perämereltä Koillismaalle ulottuvalle alueelle. Myös ensi viikolla sää jatkuu tämänhetkisten ennusteiden valossa epävakaisena", kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitosSääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Suomen ympäristökeskus SYKEVesistötulvat: Tutkija Harri Myllyniemi, 029 5251 439, harri.myllyniemi@ymparisto.fi

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoituksetTulvatilanne: http://www.ymparisto.fi/tulvatilanne

Tulvakeskus tuottaa valtakunnallisia tulvaennusteita ja tulvavaroituksia sekä ylläpitää valtakunnallista vesi‐ ja tulvatilannekuvaa. Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka toimii tiiviissä yhteistyössä ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa. www.tulvakeskus.fi.