Tiedote 22.3.2002

Tiedote - Maailman ilmatieteen päivää vietetään 22.3.

Kansainvälistä Maailman ilmatieteen päivää vietetään lauantaina 23. maaliskuuta. Päivän teema on sään ja ilmaston äärivaihteluiden aiheuttamat haitat ja niihin varautuminen.Maailman ilmatieteen järjestö WMO ja kansalliset ilmatieteen laitokset auttavat yhteiskuntia torjumaan myrskyjen ja ilmastovaihteluiden haitallisia vaikutuksia.

Suomessa harvoin kovia myrskyjä Vaikka Suomen viimesyksyiset myrskyt Janika ja Pyry ovat hyvin muistissa, kovia myrskyjä sattuu meillä melko harvoin.Valtaosa näistä myrskyistä esiintyy myöhäissyksyn ja talven aikana.

Kun Suomessa 10 minuutin keskituulen nopeus on vähintään 21 m/s, säätila määritellään myrskyksi. Tällaisia nopeuksia mitataan Suomessa pääsääntöisesti vain merialueilla ja tuntureilla. Maa-alueilla keskituulen lisäksi otetaan huomioon tuulen puuskaisuus, joka voi olla 1,6 - 1,7-kertainen keskituulen nopeuteen nähden. Puuskien yhteydessä saattaa maa-alueilla vaarallisen voimakkaan tuulen, jolloin 10 minuutin keskituulen nopeus on vähintään 14 m/s, yhteydessä esiintyä lyhytkestoisia, tuhoa aiheuttavia myrskynopeuksia.

Paikallisia myrskytuulia voi aiheuttaa myös ukkospilven yhteydessä kehittyvä trombi. Trombihavaintoja on Suomessa tehty toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Eniten havaintoja on ollut kesä-, heinä-, ja elokuussa. Viimeisen viiden vuoden aikana trombitapauksia on Suomessa esiintynyt 10-20 vuosittain. Viime vuosien voimakkain trombi havaittiin Mikkelissä kesäkuussa 1998. Tuhojälkiin perustuvan arvion mukaan suurin tuulen nopeus tässä trombissa oli 70-92 m/s.

Säävaroituksia kannattaa seurata Ilmatieteen laitoksen näkyvimpiä tehtäviä on reaaliaikaisen säävaroitusjärjestelmän ylläpito ja kehittäminen. Sään ja ilmaston äärivaihteluihin varautuminen edellyttää ilmiöiden ymmärtämistä, ilmastotietojen hyödyntämistä ja vallitsevan säätilanteen oikeaa arviointia. Tarkoilla säävaroituksilla ja ilmastotilastoihin perustuvilla, ajan tasalla olevilla tiedoilla sääilmiöiden toistuvuudesta saavutetaan moninkertaiset säästöt säävaroitus- ja ilmastopalvelun kustannuksiin verrattuna ja voidaan välttää sääriskejä.

Myrskyn lähestyessä kannattaa suojautua ja varustautua sään mukaan sekä tarkistaa oma suunnitelma ulkona liikkumisesta. Päivittäin kannattaa huomioida ennakoidut sään muutokset ja niiden vaikutukset esimerkiksi liikenteen sujuvuuteen tai kelin vaarallisuuteen.

Lisätietoja:

Johtaja Martti Heikinheimo, puh. (09) 1929 3300, martti.heikinheimo@fmi.fiVanhempi tutkija Heikki Tuomenvirta, puh. (09) 1929 4122, heikki.tuomenvirta@fmi.fiIlmastopalvelu, 0600 1 0601 (2,51 e/min+pvm, 14,90 mk/min+pvm)