Tiedote 23.10.2001

Tiedote - Voimakkaita revontulia odotettavissa

Ilmatieteen laitoksen Nurmijärven geofysiikan observatorion rekisteröintien mukaan tavallista voimakkaampi magneettinen myrsky aiheutti poikkeuksellisen komeat revontulet taivaalla viime- ja toissayönä. Revontulet näkyivät Etelä-Suomessa ja Välimeren maissakin, mikä on harvinaista.

Ilmiön aiheutti perjantaina 19. lokakuuta auringossa sattunut voimakas koronan massapurkaus, jonka hiukkaset saapuivat maapallon vaikutuspiiriin sunnuntai-iltapäivänä. Auringon aktiivinen toiminta jatkuu edelleen ja voimakkaita revontulia on odotettavissa lähipäivinä. Revontulet näkyvät parhaiten pilvettöminä öinä.

Upeita revontulia Oulussa 21. lokakuuta. Kuva: Jouni Jussila.

Revontulet on valoilmiö, joka nähdään yleensä pohjoisen ja eteläisen napa-alueen taivaalla kirkkaina ja pimeinä öinä. Revontulivalo syntyy tyypillisesti noin 100 kilometrin korkeudessa, kun maan magneettikentän kiihdyttämät sähköiset hiukkaset, elektronit ja protonit, törmäävät ilmamolekyyleihin. Nämä luovuttavat osan saamastaan lisäenergiasta näkyvän valon muodossa. Revontulia virittävät hiukkaset ovat peräisin auringosta, josta ne sinkoutuvat avaruuteen jopa 1000 kilometrin nopeudella sekunnissa niin kutsutun aurinkotuulen mukana.

Yleensä revontulet ovat vihertävänkeltaisia. Joskus nähtävä punainen revontulivalo on peräisin ilmakehän hapesta, sininen ja violetti typestä. Ilmiön suomenkielinen nimi tulee vanhasta metsäsuomalaisten uskomuksesta, jonka mukaan ketun juostessa pitkin lumisia tuntureita sen häntä iskeytyy lumikinoksiin singoten kipunoita, revontulia, taivaalle.

Ilmatieteen laitos käyttää avaruustutkimuksessa revontulikuvia magnetosfäärifysiikan tutkimuksessa. Ilmatieteen laitos ylläpitää Suomen Lapissa kameraverkkoa, joka tuottaa kuva-aineistoa paitsi osaston tutkijoille myös kansainväliseen käyttöön.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, geofysiikan tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna, puhelin (09) 1929 4649, heikki.nevanlinna@fmi.fi

Ilmatieteen laitos, erikoistutkija Kirsti Kauristie, puhelin (09) 1929 4637, kirsti.kauristie@fmi.fi

Lisätietoja avaruussäästä ja revontulista.